CDA


Turkse verkiezingen: nu tijd voor compromis
dinsdag 14 juni 2011
CDA Europarlementariër Ria Oomen-Ruijten, rapporteur Turkije namens het Europees Parlement, feliciteert de Turkse premier Erdogan en de AKP voor het vertrouwen, dat ze, voor de derde opeenvolgende keer sinds 2002, van de Turkse kiezer hebben gekregen. Tegelijkertijd zegt ze dat de overwinning ook gebruikt moet worden om de hervormingen door te zetten.

Oomen-Ruijten: âIk feliciteer Premier Erdogan en de AKP met deze overwinning. Tegelijkertijd brengt deze overwinning ook de volle verantwoordelijkheid om de hervormingen door te zetten en constructief met de EU samen te werken maar vooral de verantwoordelijkheid om de volledige Turkse samenleving te vertegenwoordigen met een ambitieus beleid voor de verdere modernisering en democratisering."

Tijdens de campagne hebben bijna alle partijen gezegd dat grondwettelijke hervorming en rechten van minderheden absolute prioriteiten voor het nieuwe parlement en regering zouden moeten zijn. Oomen-Ruijten: "Ik hoop dan ook dat dit door alle partijen op basis van consensus en compromis wordt opgepakt. Politieke dialoog en concrete initiatieven voor verzoening zijn de enige weg om de Turkse samenleving te verenigen op basis van gelijke rechten voor alle burgers. Dit zal Turkije dichter bij de Europese Unie brengen, hetgeen zowel in het belang van Turkije als de EU is.â