Beweging 3.0
Tweede plaats 'Eten is feest' voor 't Hamersveld
dinsdag, 14 juni 2011
Leusden - Alle medewerkers van woonzorgcentrum 't Hamersveld wisten al
langer dat ze hoog zouden scoren in een strijd om de landelijke Eten
is feest! award. Tijdens een drukbezochte bijeenkomst van
vertegenwoordigingen uit zorginstellingen, verpleeg- en ziekenhuizen in
het Edese CineMec werd vorige week donderdag de winnaar bekendgemaakt.
De award ging naar een zorginstelling in Bergen op Zoom. De tweede
plaats was voor 't Hamersveld. Locatiemanager Hilda Stergakis
verklaarde na afloop 'supertrots op het team en de behaalde prestatie'
te zijn.
Aan de dagelijkse maaltijden wordt in het Leusdense zorgcentrum erg
veel aandacht besteed. Irme van Bunnik, coördinator van de
restauratieve voorziening in een aantal zorgcentra van Beweging 3.0
praat over 'smaakbeleid' als hij het over het eten en drinken heeft.
'Smaak, pure passie' is de slogan die wordt gebruikt. Het is ook de
jury niet ontgaan dat in Leusden de traditionele zorg en gastvrijheid
aan elkaar gekoppeld zijn. In het verleden had 'de zorg' weinig of
niets met de maaltijdverstrekking te maken. Nu vervullen
servicemedewerkers een belangrijke rol tussen keuken en verzorging. "We
willen niet alleen een bord aanreiken", aldus Imre.
In de nominatie voor de award wijst de jury op de open keuken structuur
van 't Hamersveld. Elke dag kunnen de bewoners ter plekke een keuze
maken uit twee menu's. Componenten uit de maaltijden mogen gewisseld
worden. Sinds een jaar kunnen bewoners zelf beslissen wanneer ze hun
warme maaltijd willen nuttigen, 's middags of 's avonds.
Er kan gegeten worden in het Grand Café maar als dat gewenst is ook in
de eigen kamer of in speciaal daartoe ingerichte huiskamers. Familie en
vrienden zijn ook welkom in het Grand Café. Voor een geringe vergoeding
kunnen ze altijd mee-eten.
Datzelfde geldt overigens ook voor de 55-plussers in de gemeente
Leusden. "We zijn echter geen horecavoorziening en willen niet
concurreren", waarschuwt Hilda Stergakis.
't Hamersveld beschikt over een uitgebreide keuken. De
hoofdbestanddelen van de maaltijden worden elders bereid. Salades en
broodjes worden ter plekke klaargemaakt. Ook frituren doet men zelf.
Alle maaltijden worden in het restaurant uitgeserveerd door de
servicemedewerkers, bijgestaan door vrijwilligers. "Het klinkt allemaal
heel simpel, maar voor zorginstellingen is het heel bijzonder zoals het
bij ons werkt", zegt Imre van Bunnik. Hij voegt er eerlijkheidshalve
wel aan toe dat het nooit een sterrenrestaurant zal worden.
't Hamersveld kreeg donderdag bij dezelfde gelegenheid ook te horen
hoe ze in het algemeen scoorde in vergelijking met 200 andere
instellingen op het gebied van zorg en verpleging. De beoordeling werd
uitgedrukt in 'sterren', waarbij vier sterren het hoogst haalbare was.
't Hamersveld scoorde, tot volle tevredenheid van de locatiemanager,
drie sterren. "Het is goed om te weten waar we staan", aldus Hilda
Stergakis. Opvallend was dat de score werd beïnvloed door het feit dat
de 'buitensituatie' te wensen overlaat. Naar de mening van de
beoordelaars is een terras echt nodig.
Ook de beide locaties St Elisabeth Verpleeg- en Gasthuis en
woonzorgcentrum Sint Joseph in Achterveld van Beweging 3.0 , hebben
twee tot drie sterren behaald bij Gastvrijheidszorg met Sterren 2011.