Beweging 3.0


Tweede plaats 'Eten is feest' voor 't Hamersveld

dinsdag, 14 juni 2011

Leusden - Alle medewerkers van woonzorgcentrum 't Hamersveld wisten al langer dat ze hoog zouden scoren in een strijd om de landelijke Eten is feest! award. Tijdens een drukbezochte bijeenkomst van vertegenwoordigingen uit zorginstellingen, verpleeg- en ziekenhuizen in het Edese CineMec werd vorige week donderdag de winnaar bekendgemaakt. De award ging naar een zorginstelling in Bergen op Zoom. De tweede plaats was voor 't Hamersveld. Locatiemanager Hilda Stergakis verklaarde na afloop 'supertrots op het team en de behaalde prestatie' te zijn.

Aan de dagelijkse maaltijden wordt in het Leusdense zorgcentrum erg veel aandacht besteed. Irme van Bunnik, coördinator van de restauratieve voorziening in een aantal zorgcentra van Beweging 3.0 praat over 'smaakbeleid' als hij het over het eten en drinken heeft. 'Smaak, pure passie' is de slogan die wordt gebruikt. Het is ook de jury niet ontgaan dat in Leusden de traditionele zorg en gastvrijheid aan elkaar gekoppeld zijn. In het verleden had 'de zorg' weinig of niets met de maaltijdverstrekking te maken. Nu vervullen servicemedewerkers een belangrijke rol tussen keuken en verzorging. "We willen niet alleen een bord aanreiken", aldus Imre.

In de nominatie voor de award wijst de jury op de open keuken structuur van 't Hamersveld. Elke dag kunnen de bewoners ter plekke een keuze maken uit twee menu's. Componenten uit de maaltijden mogen gewisseld worden. Sinds een jaar kunnen bewoners zelf beslissen wanneer ze hun warme maaltijd willen nuttigen, 's middags of 's avonds.

Er kan gegeten worden in het Grand Café maar als dat gewenst is ook in de eigen kamer of in speciaal daartoe ingerichte huiskamers. Familie en vrienden zijn ook welkom in het Grand Café. Voor een geringe vergoeding kunnen ze altijd mee-eten.

Datzelfde geldt overigens ook voor de 55-plussers in de gemeente Leusden. "We zijn echter geen horecavoorziening en willen niet concurreren", waarschuwt Hilda Stergakis.

't Hamersveld beschikt over een uitgebreide keuken. De hoofdbestanddelen van de maaltijden worden elders bereid. Salades en broodjes worden ter plekke klaargemaakt. Ook frituren doet men zelf. Alle maaltijden worden in het restaurant uitgeserveerd door de servicemedewerkers, bijgestaan door vrijwilligers. "Het klinkt allemaal heel simpel, maar voor zorginstellingen is het heel bijzonder zoals het bij ons werkt", zegt Imre van Bunnik. Hij voegt er eerlijkheidshalve wel aan toe dat het nooit een sterrenrestaurant zal worden.

't Hamersveld kreeg donderdag bij dezelfde gelegenheid ook te horen hoe ze in het algemeen scoorde in vergelijking met 200 andere instellingen op het gebied van zorg en verpleging. De beoordeling werd uitgedrukt in 'sterren', waarbij vier sterren het hoogst haalbare was. 't Hamersveld scoorde, tot volle tevredenheid van de locatiemanager, drie sterren. "Het is goed om te weten waar we staan", aldus Hilda Stergakis. Opvallend was dat de score werd beïnvloed door het feit dat de 'buitensituatie' te wensen overlaat. Naar de mening van de beoordelaars is een terras echt nodig.

Ook de beide locaties St Elisabeth Verpleeg- en Gasthuis en woonzorgcentrum Sint Joseph in Achterveld van Beweging 3.0 , hebben twee tot drie sterren behaald bij Gastvrijheidszorg met Sterren 2011.