Productschap Vis


Bijeenkomst Europese aquacultuursector

Onlangs is 43e jaarvergadering gehouden van de FEAP (de Federatie van Europese Aquacultuur Producenten). Organisator was de "Norwegian Seafood Federation" waarin ook de zalmkwekers zijn verenigd . Door vertegenwoordiging van het Productschap Vis (W. van Eijk) is deze vergadering namens de Nederlandse sector bijgewoond in Oslo.

Alle beleidsonderwerpen zijn besproken: Een meer prominente positie van de aquacultuur in de discussie over het Gemeenschappelijk Visserij Beleid als ook in specifieke commissies onderwerpen als 'visgezondheid' en de 'zoetwatervis'.

In de commissie over visgezondheid en -welzijn zijn de nationale 'diergezondheid strategieën' aan de orde geweest. Het streven is om te komen tot een algemene en praktische richtlijn voor dier- en volksgezondheid in de gehele keten op Europees niveau. Omdat de dodingsmethode onlosmakelijk is verbonden met welzijn is ook dit onderwerp besproken. De Nederlandse bedwelmings- en dodingsmethode werd als één van de mogelijke methoden gezien; evenwel vonden de overige deelnemers dat keuzemogelijkheden moeten worden geboden, waaronder het 'doden' op ijs.

Van Eijk benadrukte dat uit onderzoek is gebleken dat deze methode niet voldoet aan de gestelde eisen en dat Nederland zich bij de Europese Commissie zal inzetten om de inmiddels operationele elektrische bedwelmings- en dodingsmethode in wet- en regelgeving om te zetten.

Tevens is gesproken over de verkrijgbaarheid van diergeneesmiddelen, een steeds groter probleem wordend probleem. Een visvoederproducent presenteerde een actueel overzicht van het gebruik van visolie en vismeel in relatie tot een geproduceerde kilo vis: de zogeheten 'Fish in fish out' berekening.