Gemeente Rotterdam

rotterdam verlegt grenzen duurzame bouw

BREEAM-NL Excellent kwalificatie voor ontwerp Stadskantoor

14 juni 2011 | Bestuursdienst | persbericht

Het ontwerp voor de herontwikkeling van het Rotterdamse Stadskantoor heeft 4 sterren BREEAM-NL (Excellent) behaald.

Bestuursvoorzitter Jaap Gillis van de Dutch Green Building Council reikt het certificaat op woensdag 8 juni uit aan Rotterdamse wethouder Hamit Karakus op vastgoedbeurs Provada. BREEAM is een internationale erkende standaard voor de duurzaamheid van gebouwen. Niet eerder behaalde een herontwikkelingsproject in een stad deze kwalificatie. Bijzonder is ook dat de kwalificatie al in de voorontwerpfase van de ontwikkeling wordt behaald. Architectenbureau OMA maakte het ontwerp in opdracht van de gemeente Rotterdam. Ingenieursbureau DGMR adviseerde als BREEAM-NL expert het ontwerpteam op gebied van duurzaamheid en bouwfysica.

Het Stadskantoor is voor de gemeente Rotterdam een voorbeeldproject op gebied van vastgoed en daarom is de lat op gebied van duurzaamheid zo hoog mogelijk gelegd. Wethouder Karakus (Wonen, Ruimtelijke Ordening en Vastgoed): "We willen dat Rotterdammers wonen in een schone, groene, en gezonde stad waarin je prettig kun leven. De duurzaamheidskwalificatie is voor ons een bevestiging dat we met de duurzame ontwikkeling van vastgoed op de goede weg zijn. Daarom hebben we ook goede afspraken gemaakt met vastgoedpartijen voor duurzame gebiedsontwikkeling, zowel voor nieuwbouw als voor bestaande bouw. We vertrouwen erop dat andere ontwikkelaars ons voorbeeld zullen volgen."

Integrale benadering duurzaamheid
Duurzaamheid speelt een rol in alle keuzes die in het project worden gemaakt. DGMR: "Het Stadskantoor behaalt met een Energie Prestatie Coëfficiënt (EPC) van 0.65 een zeer hoog niveau van energie-efficiënte. In vergelijking met een gemiddeld gebouw van deze omvang verbruikt het Stadskantoor 31% minder energie. Maar naast energie gaat ook om: welke materialen worden gebruikt en hebben ze een verantwoorde herkomst? Hoe wordt omgegaan met het afval op de bouwplaats? Hoe worden omwonenden betrokken bij het project? Hoe wordt het Stadskantoor een zo gezond mogelijke werkomgeving waarin het prettig werken en leven is? Het Stadskantoor scoort door een integrale benadering hoog op al deze gebieden."

Design en duurzaam hand in hand
Voor architectenbureau OMA is het Stadskantoor het voorbeeld dat duurzaamheid en design samen kunnen gaan. OMA partner Reinier de Graaf: "Wij zien veel voorbeelden van gebouwen die leiden aan wat wij noemen het `Green Building Syndrome', waarbij het groene gehalte beperkt blijft tot de kleur van de gevel. Het Stadskantoor is daarentegen een transparant en open gebouw. Design en duurzaamheid kunnen dus samen gaan. Het Stadskantoor levert het bewijs."

Meetbare duurzaamheid
De Dutch Green Building Council is verantwoordelijk voor de kwalificering van BREEAM-NL. Zij willen duurzaamheid meetbaar maken om hiermee duurzame bouw te stimuleren. Bestuursvoorzitter Jaap Gillis van het DGBC: "Bij het Stadskantoor zijn ze erin geslaagd om al in de fase van Voorontwerp duurzame ontwikkeling meetbaar te maken. Het is erg goed dat de overheid het goede voorbeeld geeft op gebied van duurzaamheid en een voortrekkersrol vervult."

Aanvullende informatie

Infographic duurzaamheid Stadskantoor Rotterdam

Meer beeldmateriaal en een hoge resolutie versie van de infographic is te downloaden via www.rotterdam.nl/stadskantoor