KNHS

Manno sluit carrière af met overwinning
14 juni 2011
Manno Houten

Afgelopen zaterdag 11 juni kwam Manno van Kees en Mieke van der Maat voor het laatst in actie en deed dat in de ereklasse op zijn thuisbasis Houten. Zijn eigenaren organiseerden vanwege het 40-jarig bestaan van hun bedrijf Zilfias Hoeve een nationaal categorie twee concours. Het ruim tevoren aangekondigde afscheid zorgde voor een behoorlijk aantal liefhebbers dat hier graag getuige van wilde zijn. Zij werden niet teleurgesteld.

Zelf heeft Manno een ongekende staat van dienst, ook wat eigen keuringsresultaten betreft. Hij scoorde de hoogste punten ooit tijdens het verrichtingsonderzoek en behaalde alle titels en kampioenschappen meerdere malen waar hij voor in actie kwam. Goed presteren wilde nog niet automatisch zeggen dat hij ook goed zou fokken, maar heeft zich in de praktijk ook ruimschoots bewezen. Zijn kinderen zijn door de jaren heen met vele kampioenslinten getooid tijdens keuringen en op concoursen. Ook op dat vlak heeft hij een onuitwisbare indruk gemaakt, en doet dit nog steeds. In zijn laatste ereklasse wedstrijd moest hij het in de finale opnemen tegen twee van zijn kinderen, Sunlight van Ulle Haarsma en Taunita van Joop van Wessel en ook tegen Unaniem van Lambertus Huckriede. Manno bewees ondanks zijn 17 jaar, het presteren nog niet verleerd te zijn en toonde zich groots, met veel front en ijzersterk bewegend. Zijn meest geduchte concurrent bleek Sunlight die extra leek te willen presteren om dit afscheid nog meer glans te geven. Sunlight werd tweede en eindigde voor het eerst dit jaar voor Unaniem die altijd ervoor gaat. Taunita werd met rijder Henk Hammers als vierde opgesteld door de juryleden die dezelfde waren als die Manno destijds goedkeurden voor de KWPN-fokkerij.

De competitiepaarden kwamen overigens als eerste in actie. Cizandro van combinatie Den Otter/Van Manen, gereden door Robbie van Dijk won ook de tweede wedstrijd en verstevigde daarmee dus zijn positie. Daarna bleek de jury verdeeld over de opstelling van de nummers twee en drie en lieten het oordeel over aan de arbiter. Business van Lambertus Huckriede werd door hem als tweede geplaatst en dat betekende dat de derde plaats naar Celviro HBC in handen van Harry van Middelaar ging. Over Brandy is al veel moois geschreven. Ook nu was hij in de lage limietklasse met Harry van Middelaar niet te kloppen, al deed Balans van Freek Saris zijn uiterste best om in de buurt te komen. Hij werd een hele goede tweede. Zeer tuigtypisch bewegend werd de hengst Waldemar van Van Manen met Robbie van Dijk winnaar van de hoge limietklasse. Celebration van Ulle Haarsma was vervolgens aan de beurt op te stellen. Unaniem, gereden door Anneke Huckriede, was in de damesklasse weer een klasse apart en kon het oranje ook nu aangehangen krijgen. Plaats twee was voor Celebration met Nellie Schep. Bij de limietklasse tweespannen bleken Stuurboord en Berino met Mark de Groot weer in de beste vorm en wonnen van Haarsmas Wander en Cognac. Optimaal en Balans van Freek Saris vormden bij de ereklasse tweespannen een prachtige eenheid en verlengden hun lijstje met overwinningen. Tobias en Varanno van Ulle Haarsma namen plaats twee voor hun rekening.