CDA


Veiligheid, gezondheid en zekerheid voorop bij 380KV verbinding vrijdag 10 juni 2011

Deze week vergaderde de Tweede Kamer over de hoogspanningsverbinding van Beverwijk via Wateringen naar Bleeswijk. Deze verbinding moet zorgen voor een versterkte en betere energievoorziening van de Randstad, die minder kwetsbaar is en waardoor de kans op stroomstoringen afneemt. In de discussie is gesproken over zowel een oost- als west variant. Namens het CDA voerde Gerda Verburg het woord. Ongeacht welke variant is het CDA van mening dat veiligheid, gezondheid en zekerheid voor mens, dier en milieu in deze kwestie van het grootste belang zijn. Het CDA begrijpt de bezorgdheid van bewoners, politici en bedrijven en vroeg daarom de minister wat er vanuit het ministerie gedaan kan worden aan deze bezorgdheid.

Pas vrij recent heeft luchthaven Schiphol aangegeven dat de oost-variant mogelijk zou kunnen interfereren met het vliegverkeer. Verburg toonde zich kritisch over deze opstelling: âIk ben van mening dat de argumentatie van Schiphol tegen de oost-variant op dit moment dun is. Schiphol zal met betere argumenten moeten komen wil het CDA het oost tracé definitief de rug toekeren. Er is immers niet onomstotelijk bewezen dat een oost tracé daadwerkelijk schadelijk voor de belangen van Schiphol zal zijnâ. Dit wordt nog nader uitgezocht door het nationale lucht- en ruimtevaart laboratorium.

Tijdens het debat benadrukte Verburg ook dat een duidelijke en correcte afstemming en communicatie met zowel de provincies Noord- en Zuid-Holland als de betrokken gemeenten noodzakelijk is in dit proces. Verburg: âBesluitvorming kan hierin nimmer plaatsvinden zonder constructief overleg tussen de verschillende overhedenâ. Minister Verhagen zegde toe oog te houden voor de problemen die de west-variant zouden kunnen opleveren en de vinger in deze aan de pols te houden.