Tweede Kamer der Staten Generaal

Interparlementair koninkrijksoverleg

VAN 14 T/M 17 JUNI IN DEN HAAG

Van 14 t/m 17 juni vindt in Den Haag overleg plaats tussen de parlementen van Nederland, Curaçao, Aruba en Sint Maarten. Het is voor de eerste keer dat parlementaire delegaties elkaar treffen sinds de drie eilanden in 2010 de status van onafhankelijk land binnen het Koninkrijk kregen.
De drie delegaties (zie voor de samenstelling de bijlage) worden op dinsdag 14 juni om 9.30 uur ontvangen door de Voorzitter van de Eerste Kamer. Daarbij voegt zich ook de afvaardiging van de leden van de Eerste en Tweede Kamer. Daarna volgt een plenaire bijeenkomst in de vergaderzaal van de Eerste Kamer, waar de delegatieleiders van Aruba, Curaçao en Sint Maarten elk een korte toespraak houden. Na de lunch staat een ontvangst door minister-president Rutte op het programma. Vervolgens gaan de vier delegaties in de Plenaire zaal van de Eerste Kamer verder met hun beraadslagingen. In de vooravond biedt de Voorzitter van de Tweede Kamer de parlementariërs een diner aan.

De twee volgende dagen worden gebruikt voor werkbezoeken en gedachtewisselingen over actuele onderwerpen zoals onderwijs in relatie tot de economische ontwikkeling en duurzaam energiebeleid. De delegaties gebruiken de vrijdagmorgen om afspraken te maken over de frequentie, inrichting en organisatie van het interparlementaire overleg tussen de vier landen van het Koninkrijk in de toekomst.

Het interparlementair overleg wordt afgesloten met een gezamenlijke persconferentie van de vier delegaties. Deze is via een satellietverbinding ook te volgen voor media op de Antillen. De bijeenkomst is tevens te volgens via een lifestream-verbinding op de website van de Tweede Kamer. De persconferentie vindt plaats in de Thorbeckezaal in de Tweede Kamer en begint om 14.00 uur.

De beraadslagingen tussen de delegaties zijn openbaar en kunnen via een lifestream-verbinding rechtstreeks te volgen - afhankelijk van de locatie - op de website van de Eerste Kamer en van de Tweede Kamer.

Dit is een gezamenlijk persbericht van de afdeling Communicatie en Protocol van de Eerste Kamer en de Stafdienst Voorlichting van de Tweede Kamer.

Programma

Mededeling voor de redactie,