Ingezonden persbericht


persbericht - april 2011

Nassaudag Breda: een dagje vorstelijk genieten

Op tweede Pinksterdag - 13 juni a.s. - beleeft Breda voor de tweede maal de Nassaudag. Van 11 tot 17 uur ontmoeten heden en verleden elkaar en staat gastvrijheid centraal. De Bourgondische mix van het karakteristieke centrum, een landschap met bos en landgoederen, water en prachtige monumenten zijn te danken aan de Nassaus, die tussen 1404 en 1566 de aanzet voor de welvaart van Breda gaven. Blijvende tastbare herinneringen die een feestelijke dag verdienen.

Samen met Leeuwarden is Breda de enige stad die de titel Nassaustad mag voeren. Al in de late Middeleeuwen en vroegmoderne tijd werkte de adel in het Kasteel Van Breda als een magneet op de kunstsector, edelsmederij, haute couture, design en architectuur. Nog steeds is er in Breda veel te vinden dat aan de adellijke smaakmakers van weleer doet herinneren. De Nassaudag Breda viert deze herinnering met een feestelijk programma.

Bouvigne
Op 13 juni is tevens de Landelijke dag van het kasteel. Waterschap Brabantse Delta stelt kasteel Bouvigne en de kasteeltuinen open. Al is niet bekend wanneer het precies gebouwd is, uit archiefmateriaal is gebleken dat er vanaf 1494 sprake is van een 'omwaterd stenen huis'. De eerste vermelding van Kasteel Bouvigne in een officiële akte dateert van 1554. Dat was het testament van Jacob van Brecht die behoorde tot een van de voornaamste families van Breda in de zestiende eeuw. Het kasteel is vaak van eigenaar verwisseld, veelal rentmeesters van de Prinsen van Oranje. Professionele gidsen vertellen in het kasteel over de historie van Bouvigne., terwijl buiten valkeniers hun oude ambacht demonstreren. De kasteeltuinen - een Franse, een Engelse en een Duitse tuin - zijn een waar lustoord om in rond te wandelen. Opvallend zijn daarbij de grote collectie fuchsia's en de bijzondere beeldencollectie.

Kasteel van Breda
Op het kasteel van Breda wordt uitgebreid aandacht besteed aan zijn oudste bewoners, de familie van Polanen en Engelbrecht van Nassau met zijn gevolg. Het hele kasteel is open, ook het Blokhuis (de voormalige woning van de Nassaus), het Wilhelminapaviljoen, de Granaat en de Duiventoren. Maak kennis met het militaire kampleven in de 16e eeuw, waarbij het afvuren van musketten en kanonnen niet ontbreken! Kinderen doen chemische proefjes en bouwen zoals de Nassaus dat deden op het Da Vinci-plein

Poortgebouw Begijnhof
In het poortgebouw van het Begijnhof ontdek je het aloude ambacht van boekbinders. En dan niet zomaar een boekje, maar ware kunststukjes. Vol passie vertellen ervaren boekbinders over hun vak.

Stadspicknick
Om 12.00 uur is er in het Park Valkenberg een grote Stadspicknick. In stijl met muzikanten, troubadours en artiesten geniet je van je lunch in wat vroeger de tuin van het Kasteel van Breda was. Voor ¤ 3,- koop je een lunchpakket (voorverkoop tickets vanaf 14 mei bij de VVV) óf je neemt er zelf eentje mee.

Thuiskomen in de Grote Kerk
In de Grote Kerk is er een groots 'tableau vivant' van historische figuren die met elkaar aan een schitterend gedekte tafel de tijd verdrijven. Er wordt gefilosofeerd en er worden gedichten voorgedragen, spelletjes gedaan en heerlijk middeleeuws gegeten. Iedereen die wilt, schuift aan voor een goed gesprek, een Middeleeuws kapoentje, de laatste nieuwtjes en speelt mee met de disgenoten. Er worden kleine proeverijen georganiseerd en wie de heren niet bevalt, eindigt op het schavot!

Nassauharmonie met spetterend slotstuk
De Nassaudag wordt afgesloten met een groots en meeslepend concert op het ponton in de haven. De vermaarde Nassau Harmonie wordt bijgestaan door rappers en jong zangtalent uit heel Breda. Groots en meeslepend wordt het een sfeervolle afsluiter van de dag.

Breda Nassaustad is een initiatief van Stichting Breda Nassaustad, Kasteel van Breda en Kasteel Bouvigne en wordt georganiseerd door B_in motion en Tedoen Kunstprojecten.

Noot voor de redactie,