Ingezonden persbericht
---
Persbericht
Kasteelcomplex Limbricht open op Tweede Pinksterdag
Met o.a. rondleidingen, ridder-activiteiten, hemelpoorten en hellemonden.
Op initiatief van de Nederlandse Kastelenstichting vindt er op maandag 13 juni a.s. de vierde landelijke 'dag van het kasteel' plaats. Landelijk zullen er op ruim 80 terreinen van kastelen en buitenplaatsen diverse activiteiten plaatsvinden. Evenals vorige jaren was dit voor het bestuur van de Stichting Kasteel Limbricht (eigenaar van kasteel Limbricht, voorburcht en het middeleeuwse Salviuskerkje), Elektor BV (huurder van het kasteel), Kasteel Limbricht Partycentrum BV (exploitant van de voorburcht), de Stichting Oude Salviuskerk (die de concerten, tentoonstellingen en rondleidingen in het kerkje organiseert) en VVV Zuid-Limburg, aanleiding om de handen ineen te slaan. Het kasteelcomplex Limbricht zal namelijk op maandag 13 juni van 11.00 tot 17.00 uur voor het grote publiek geopend zijn, middels rondleidingen en diverse andere activiteiten (de binnenplaats, de terrassen en de voorburcht zijn al vanaf 10.00 uur geopend).
Wie gedurende de Open Dag het kasteel bezoekt, zal via de brug over de gracht en poort de binnenplaats van de voorburcht opkomen. Hier zal een ridder op gezette tijden zijn wapenuitrusting demonstreren en les geven in zwaardvechten. Ook kunnen er Oudhollandse spelen gespeeld worden en zijn er enkele rondleidingen door de voorburcht. Wandel- en fietsroutes in de groene omgeving zijn te verkrijgen in de voorburcht. Uiteraard is er op de terrassen en in het restaurant veel lekkers te eten en te drinken.
Wie het kasteel zelf eens van binnen wil bekijken, heeft die dag daartoe weer een zeldzame gelegenheid. Om de twintig minuten zullen groepen van 15 personen door het kasteel worden rondgeleid, waarbij de geschiedenis van het kasteel wordt verteld en de bezoekers een goede indruk kunnen krijgen van een historisch gebouw met een moderne kantoorfunctie. De ruimten zijn niet met historisch meubilair ingericht, maar de kelders, de mooie schouwen en de unieke sfeer van het kasteel maken een bezoek meer dan de moeite waard. Een rondleiding door het kasteel kost E 1,50 voor volwassenen en E 1.00 per kind. Deelname is dus beperkt en vol is helaas vol.
Ook het Salviuskerkje is geopend tijdens de Kastelendag. U zult u verbazen over het kerkgebouw, waarin eeuwen geschiedenis te herkennen zijn, de unieke schilderingen te bewonderen, evenals het aparte interieur en het oude orgel. De kerk behoort tot de top 100 van Nederlandse Unesco-monumenten. Die dag is in het kerkje ook de prachtige tentoonstelling Hemelpoorten & Hellemonden te zien, die verwijst naar de gedeeltelijk nog zichtbare schilderingen van de hemelpoort en hellemond in de apsis. Te zien zijn veel voorbeelden van afbeeldingen elders, voorzien van deskundig commentaar, en verbeeldingen van dit thema door leerlingen van het DaCapo College. Entree en rondleidingen zijn hier gratis.
De tentoonstelling duurt tot en met 10 juli (in de weekenden geopend)
Kortom, voor jong en oud een geweldige kans om kasteel, voorburcht en kerkje van binnen en van buiten te bezichtigen. Voor meer informatie, zie eventueel ook: www.kastelen.nl, www.kasteellimbricht.nl, of www.vvvzuidlimburg.nl.
Historische achtergrondinformatie.
Het kasteel werd vóór 1100 gebouwd als een houten verdedigingstoren op een kunstmatige heuvel (een château à motte). In de twaalfde en dertiende eeuw werd een stenen woontoren gebouwd, die later werd uitgebreid door de eerste heren van Lemborch. Het huidige kasteel en voorburcht werden rond 1625 gebouwd door Nicolaas van Breyll. Het is momenteel nog het enige mottekasteel (vaak ook oneigenlijk terpkasteel genoemd) in Nederland.
In 1674 werd Entgen Luyten er beschuldigd van "hexerei en quade toeverei". Zij stierf onder
verdachte omstandigheden in de kasteelkerker
In 1813/1814 diende het kasteel als lazaret voor duizenden zieke en gewonde Franse soldaten, die terugkeerden van de volkerenslag bij Leipzig.
Het Salviuskerkje werd eveneens rond 1000 gebouwd (als een zaalkerkje) en in later eeuwen uitgebreid. In de dertiende eeuw vond de bouw van de koorafsluiting in mergel plaats en werd een schilderingencyclus vervaardigd.
Vanaf 1955 werden alle gebouwen uitgebreid gerestaureerd door de Stichting Kasteel Limbricht.
---