Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Prauwfiguur van Museum Volkenkunde:
een van de vijf beste aankopen van de Nederlandse musea Leiden

Zaterdag 11 juni jl. sloot de AVRO televisieserie 'Hollandse Nieuwe' met een spannende uitzending af. Het door Museum Volkenkunde recent verworven unieke prauwfiguur werd tot één van de vijf beste nieuwe aanwinsten van Nederlandse musea gekozen. Op pad gestuurd met vragen als "wat is er interessant aan voor de museumbezoeker en waarom past het in de collectie van het museum?" beoordeelden kunstliefhebbers wekelijks twee aankopen in verschillende musea. Zowel abstracte kunst als oude Hollandse meesters, maar ook sieraden en installaties kwamen aan bod. Het 'winnende' prauwfiguur is sinds woensdag 1 juni 2011 in Museum Volkenkunde te zien.

Het pas verworven prauwfiguur is van uitzonderlijk hoge kwaliteit. Voor Volkenkunde is deze 'Rembrandt onder de prauwfiguren', zoals het beeld in Hollandse Nieuwe werd omschreven, daarom en belangrijke aanvulling op zijn collectie Oceanië. Prauwfiguren als deze werden als versiering aan de voorsteven van een oorlogskano vastgebonden. Het beeld houdt een hoofdje vast en moest succes brengen bij het koppensnellen en tijdens oorlogen. De grote starende ogen zouden de slechte watergeest Kesoko weg houden en stormen op zee voorkomen. Het dateert uit omstreeks 1900 en is afkomstig van de Westelijke Salomons-eilanden.

De vijf nieuwe aanwinsten die afgelopen zaterdag in Hollandse Nieuwe als beste werden gekozen, zullen verder uitgelicht worden in het vervolg van Hollandse Nieuwe komend najaar. In deze serie zullen de musea speciaal voor Hollandse Nieuwe een tentoonstelling inrichten waarin de aankoop centraal staat. De aankoop van het prauwfiguur is mede mogelijk gemaakt met behulp van de Mondriaan Stichting en het VSB-fonds. Het stichtingsjaar 1837 maakt Museum Volkenkunde in Leiden tot het oudste volkenkundig museum ter wereld. Het beheert anno 2011 meer dan 200.000 voorwerpen en 500.000 audiovisuele bronnen vanuit de hele wereld. Toonaangevend wetenschappelijk onderzoek, spraakmakende publieksprogramma's en de vele internationale samenwerkingsprojecten maken Museum Volkenkunde tot een van de belangrijkste Europese expertisecentra op het gebied van niet-westerse culturen.