Ingezonden persbericht

DELTA LLOYD NORTH SEA REGATTA 2011 NADERT SPANNEND SLOT

Scheveningen, 12 juni 2011

De Delta Lloyd North Sea Regatta 2011 nadert een spannend slot. De sterke stroming en afnemende wind op zondag 12 juni bleken uitdagende condities voor de zeilers. In een aantal klassen leidde dat tot nieuwe leiders of tot kleinere puntenverschillen. Op Pinkstermaandag valt de beslissing. Dan wordt in de IRC en ORC-klassen de Yeoman Trophy uitgereikt en in de andere disciplines de serieprijzen.

IRC 1: Nieuwe Antilope raakt op dreef

De Checkmate van Peter de Ridder en de Baraka GP van schipper De Graaf houden het spannend in de IRC 1. Vandaag wist de Checkmate met de score van 4-2-6 zijn rivaal weer voorbij te streven en drie punten uit te lopen. De drie weken oude Antilope Grand Soleil 46 van Willem Wester zette met 1-1-5 de beste dagscore neer. De bemanning begint duidelijk te wennen aan het nieuwe jacht. Met de oude Grand Soleil 43 behaalde de Antilope afgelopen winter de nodige successen in het Caribische circuit. Sinds maart krijgt dit team versterking van vijfvoudig Volvo Ocean Race-veteraan Bouwe Bekking. Bekking hielp bovendien in het hele traject van de nieuwe Antilope. 'Ze hadden al een winnende boot. Dan is het niet makkelijk om over te stappen", aldus Bekking.

Over de vijfde plek vanmiddag zei de schipper: 'We waren als laatste over de lijn, vanwege een communicatiefout. We hebben ons er nog doorheen gewerkt, maar we hebben moeite met lichtweer." Volgens de routinier ligt Antilope op koers: 'Ik denk dat we er dingen bij hebben geleerd, maar we hebben nog een lange weg te ga totdat we net zo competitief zijn als in de afgelopen tijd." En over de concurrentie in Nederland is Bekking prima te spreken: 'Het is leuk dat de Swan 45's er zijn. Dat is toch onze competitie en het niveau in de IRC is duidelijk omhoog gegaan."

Trots op prijs

Eigenaar Willem Wester is eveneens positief over de overstap naar de Grand Soleil 46. 'Dit is onze eerste wedstrijd met deze nieuwe Grand Soleil 46. Het is een beetje wennen. De NSR is voor ons eigenlijk een oefenregatta voor de rest van het seizoen. We begonnen niet zo goed met zevens, maar het gaat steeds beter. Op het ogenblik is het zo dat we het beste varen met 13 knopen wind of meer. Met weinig wind moeten we 'm nog aan de praat krijgen." Als het gesprek op de Caribbean komt, raakt hij niet uitgepraat. 'Kijk, ik heb deze Rolex aan onze overwinning in St. Thomas over gehouden", zegt hij trots.

In de ORC verscheen een nieuwe klassementleider in de top. De Popov van Hans Tak nam de leiding over van de RoaringX van Ad Lagendijk.

ORC 2: 'Elke klap was een daalder waard"

In de ORC 2 blonken vandaag twee teams uit. Zowel de Redan van schipper Van Schaik als de X-Stream van de jarige Albert Kooijman scoorden een eentje en tweetje. Kooijman: 'Het was uitdagend tegenstrooms starten. We hadden twee keer een super mooie start en daarna hebben we mooie klappen gemaakt. Er zaten wel wat windgaten bij, maar we hebben met z'n allen naar buiten gekeken. Het zat gewoon goed in elkaar vandaag." In het klassement nam de Redan de leiding over van de Rosetta from the Rocks, gevolgd door Quantum Racing. X-Stream staat na negen races vierde.

ORC 3: Vuurflits klasse apart

'We zijn de snelste boot van de vloot, dus dat maakt het spelletje makkelijker", verklaart Robbert Verboon de zegereeks van de Vuurflits Grand Surprise in de ORC 3. De offshores lieten ze wegens tijdsgebrek schieten, maar daarna volgde de inhaalrace. Ze wonnen zes van de zeven gevaren wedstrijden. 'Bij alles hebben we de eerste keuze, zodat we de vrijheid kunnen opzoeken. Alleen in de laatste race hadden we een slecht kruisrak en dan finishen we nog als eerste." De Vuurflits staat nu tweede achter de Escxape van Jan de Bruin. De Scheveningse Lucifer van Ilya van Marle neemt de derde positie overall in.

F18: Bundock/Van Leeuwen hebben vleugels

Het gouden duo Darren Bundock (AUS, zevenmaal Tornado-wereldkampioen en tweemaal olympisch zilver) en Jeroen van Leeuwen (Scheveningen, F18-wereldkampioen 2008) heeft vleugels dit weekend. De regerende Nederlandse F18-kampioenen gaan na zeven wedstrijden met vijf punten voorsprong aan kop. Ze wisten reeds vijf paaltjes te verzamelen in het veld van 58 boten. 'In de eerste drie races van vandaag woei het goed. We zijn aan de wind wat sneller dan de rest, waardoor we steeds als eerste bij de bovenboei komen. Daarna zijn we los. Door de stroom tegen is het een lang kruisrak en kort spinnakerrak." In de laatste race nam de wind af, waarmee de koplopers meer moeite hadden. Dat resulteerde in een zesde plaats. Mischa Heemskerk en Bastiaan Tentij staan stevig tweede, maar hebben al wel een OCS (te vroege start) als aftrek. De laatste overwinning van de dag ging naar titelverdedigers Coen de Koning en Thijs Visser, die overall de derde positie innemen.

Nacra carbon 20 en Dart 18

De Dart 18-klasse telt veertien deelnemers. Nicolette van Gorp en Ruud van Gisbergen grepen de leiding. Het duo staat vijf punten voor op Karel en Annette Boot. Wilco Stavenuiter en Annet Bruil, nieuwkomers in de klasse, volgen op de derde plaats. De Nacra carbon 20 groeit gestaag en verschijnt in Scheveningen met acht boten aan de start. Peter Vink en Gerhard van Geest weten het beest met kromme zwaarden het beste te temmen. Zij hebben een voorsprong van vijf punten op de broers Bouscholte. Vink: 'In de tweede race hebben we bij de bovenboei wat plekjes weggeven. Omdat wij vijf minuten later starten dan de F18, komen we in de drukte boven. Daar heb ik een paar inschattingsfouten gemaakt." Over twee weken begint de befaamde Ronde om Texel, waarvan Vink al eens de line honours won. Net als Bouscholte en Xander Pols zelfs tweemaal. Pols staat in Scheveningen derde overall na zeven wedstrijden. De relatief nieuwe Nacra carbon 20 geldt als potentiële recordbreker. Vink: 'Er wordt ook steeds beter in gezeild en we hebben de kromme zwaarden beter onder controle. Daardoor pushen we harder."

Overige cats

De ultralichte A-cat maakt dit jaar met vijf boten voor het eerst deel uit van de Delta Lloyd North Sea Regatta. Roeland Wentholt gaat onbedreigd aan kop. Hij won tot dusver vijf van de zes races. Datzelfde kunstje leveren Joep Wijnand en Mathijs Pauli in de Hobie 16-klasse met zeven deelnemers. Dit duo won zes van de zeven gevaren wedstrijden. Tot slot doen er nog twee F16 Vipers mee.

Contender: feest bij de bovenboei

De Contender-klasse is nieuw dit jaar op het zeilprogramma van de Delta Lloyd North Sea Regatta. In juli wordt het WK in deze eenpersoons dinghy met trapeze in het Engelse Weymouth gehouden. 'De NSR paste dus mooi in ons schema", verklaart Bart Thorborg. 'Het is fijn om weer eens op stroom te zeilen, want dat doen wij niet zo vaak. En de NSR is een leuk evenement", aldus Thorbor. De dertien deelnemers kwamen vandaag driemaal in actie. Afgepeigerd en lachend parkeren ze naderhand hun boot bovenaan de boothelling. 'De stroom was een leuk feestje", reageert klassementleider Dirk Lafleur. 'Het was met zijn allen stoeien bij de bovenboei. Er stond meer wind dan ik had verwacht, maar de stroom was fors." Lafleur wist daar goed mee om te gaan. Hij pakte twee paaltjes en een drietje. Zijn concurrent René Heynen had in de laatste grote moeite om de boventon te ronden. 'Zo, ben je er eindelijk", grappen zijn medezeilers als hij de wal bereikt. Heynen staat met een puntje achterstand tweede, gevolgd door Thorborg.

FD: Koploper ingelopen

In de FD-klasse is de strijd nog niet gestreden. Met de drie verschillende winnaars van vandaag komt de top drie dicht bij elkaar te staan. De broers Van der Pol deden goede zaken met een serie van 2-2-1, de beste dagscore. Het gat met de koplopers Enno Kramer en Ard Geelkerken slonk tot twee punten. Harold Wijgers en Niels Kamphuis staan daar weer vier punten achter. De finale Pinkstermaandag wordt dus spannend. 'We vechten het morgen uit", lacht Mark van der Pol.

Voor uitslagen in de overige klassen, klik hier.

Over de Delta Lloyd North Sea Regatta

In het pinksterweekend van 10 t/m 13 juni 2011 zeilen ruim 500 teams wedstrijden voor de Scheveningse kust. Verschillende disciplines doen hieraan mee: scherpe jachten, huidige en voormalige olympische klassen, eenheidsklassen, catamarans en open boten.

Voor meer informatie, surf naar www.dlnsr.nl.

/// Einde bericht