FNV Bondgenoten

Het principe van een akkoord

Je zou bijna denken dat het akkoord akkoord is. Terwijl het belangrijkste nog moet gebeuren: de leden aan het woord. Toen hét nieuws vanochtend de wereld in werd gestuurd, raakten we ter redactie zelf verward. Een akkoord? Een historisch moment? Eerst een principeakkoord, dan de leden aan het woord en dan - of niet - een akkoord. Zo gaat dat toch? In vakbondsland, en daarbuiten?

Wie is er de baas? De minister, de werkgeversorganisatie en de vakbonden? De media, of zij die daar het behendigst in manoeuvreren? Of `de mensen'?

Natuurlijk de sociale partners hebben in hun onderhandelingspositie mandaat. En het is nou eenmaal zo dat degene met de grootste mond de beste kijk- en luistercijfers oplevert dus het beeld bepaalt. Blijkbaar kan het daardoor zelfs gebeuren dat een akkoord door `het publiek' als voldongen feit wordt ervaren doordat `de media' dat zo brengen. Klakkeloos Henk Kamp, Bernard Wientjes en Agnes Jongerius laten roepen dat er een akkoord is getekend.

De nuance dat een `principeakkoord' nog niet een `akkoord' is, zal mediatechnisch wel te lastig zijn. Het zal toch niet gebeuren dat het daarom hetzelfde wordt? Voor je het weet is het een wet.

Er is slechts één manier om van het `principeakkoord' een `akkoord' te maken: instemming door de leden. En komt die instemming er niet, dan zal daar naar geluisterd moeten worden. Als de minister dan onverdroten het `akkoord' tot wet heeft verheven, zal blijken dat ook de minister niet de baas is. Dat ook hij te luisteren heeft naar de leden: die van de tweede, en eventueel eerste, kamer. Laten die nou ook heel behendig de media kunnen bespelen....

Eldert Kuiken, 10 juni 2011