Ingezonden persbericht


Geachte redactie,

Het beroep van postbode sterft langzaam uit vandaar een tentoonstelling over en hulde aan de Postbode.

Hierbij ontvangt u van ons het persbericht van de expositie 'De Postbode vertelt' die van 11 juni t/m 23 oktober 2011 in het Historisch Museum Ede te zien is. U zou ons een groot plezier doen deze op te nemen. Zou u de tentoonstelling ook willen opnemen in eventuele tentoonstellings- of evenementenagenda?

Bij voorbaat dank en,

Met vriendelijke groet,

Ben Hilgers

P.S. Voor de goede orde is de tekst van dit persbericht tevens onderaan deze mail bijgevoegd. P.S. Bijgevoegd persfoto: 'Special delivery', Postbode David de Gee met dochter Johanna (nu Tante Jo 95 jaar), Amsterdam 1916 Er zijn in totaal 8 persfoto's beschikbaar en één filmpje via http://www.hmenet.nl/postbode.htm

--
Ben Hilgers
Historisch Museum Ede
Museumplein 7
6711 NA Ede
T (0318) 619554
M (06) 13217647
E b.hilgers@historischmuseumede.nl
W www.historischmuseumede.nl

Persbericht

Tentoonstelling "De postbode vertelt"
11 juni t/m 23 oktober 2010

Ex-postbodes vertellen in film Historisch Museum Ede EDE - "Een leuk vak. Je had veel contact met de mensen en je was zo vrij als een vogel in de lucht. Je werk werd erg gewaardeerd. Aan het eind van het jaar kreeg je soms een flesje wijn of een krentenbrood." In een film speciaal gemaakt voor de tentoonstelling 'De postbode vertelt '- van 11 juni tot 23 oktober in het Historisch Museum Ede - blikken vijf ex-postbezorgers uit de Zuid-West-Veluwse gemeente terug op hun werkzame leven. De tijd dat de postbode niet weg te denken was uit het straatbeeld. Hoe anders is de positie van de bezorgers, die nu nog hun rondes in de wijken maken. Duizenden bestellers van 's lands grootste postbedrijf PostNL, tot voor kort TNT Post, raken vooral door de opkomst van moderne communicatiemiddelen hun baan kwijt. Een kaartje of een bericht versturen doen we tegenwoordig nauwelijks meer met de post, maar via e-mail, Hyves, Twitter en Facebook. Met de tentoonstelling wil het Historisch Museum Ede die in hun bestaan bedreigde postbezorgers een hart onder de riem steken en er voor zorgen dat de markante figuur van de postbode in ieder geval in beeld en geluid blijft voortleven.

De postbode in zijn karakteristieke grijze PTT-uniform was vroeger een vertrouwd figuur en maakte bijna deel uit van het gezin. Per fiets of met de postkar bracht hij - en later zij - niet alleen brieven, pakjes en telegrammen rond, maar verkocht hij ook postzegels en briefkaarten aan de deur en was zelfs bevoegd tot het uitbetalen van de AOW. Het kwam ook voor dat bewoners van het platteland hun moeizaam opzij gelegde spaarcentjes toevertrouwden aan de postbode, die dat geld vervolgens op hun spaarbankboekje 'in de stad' zette. Als dank voor de prima service mocht de postbode vaak aanschuiven voor een kopje koffie of een borreltje.

De maatschappelijke status van de postbode blijkt ook uit met name tv-series waarin hij figureerde. De bekendste is misschien wel postbode Siemen uit 'Zaai'. Naast de film met de gesprekken met de ex-postbezorgers zijn tijdens de tentoonstelling veel oude foto's met tekst over het postbedrijf en attributen als kleding compleet met bekende pet, fiets, postkar, posttas, kwitantietas en vingermesje te zien.

Als steun voor de met ontslag bedreigde postbodes van nu is in de expositieruimte van het Historisch Museum op het Museumplein in het centrum van Ede een 'knuffelwand' opgezet. Bezoekers kunnen middels tekst, foto's en op andere manieren hun waardering uiten voor de postbezorgers. De wand moet uitgroeien tot een 'monument voor de postbode'.

Het publiek kan het postverleden vanaf 11 juni bekijken tijdens de reguliere toegangstijden van het museum. Die zijn van dinsdag tot en met zaterdag tussen 13.30 en 17.00 uur en op zondag van 13.30 tot 16.00 uur. Op Pinksterzondag 12 juni is het museum gesloten, maar op Pinkstermaandag 13 juni van 13.30 tot 16.00 uur zijn bezoekers van harte welkom.



Ingezonden persbericht