Politie Limburg-Noord
Tiplijn en e-mailadres voor (auto)branden Weert
Datum:10-06-2011
Tijd bericht:14:31
Plaats:Weert
De politie heeft vrijdag, in samenwerking met de gemeente Weert, het Openbaar Ministerie en de brandweer, een tiplijn en e-mailadres in het leven geroepen.
Het publiek kan via deze tiplijn en het e-mailadres informatie doorgeven over de reeks (auto)branden die de afgelopen twee jaar in de gemeente Weert hebben plaatsgevonden.
Dag en nacht kunnen de burgers in contact komen met het team van de politie door te bellen met 0800- 2 552 552. Daarnaast is er de mogelijkheid om te mailen naar tipsbranden@limburg-noord.politie.nl. Mochten inwoners van Weert een verdacht persoon signaleren bij een brand dan mag er ook gebeld worden naar het alarmnummer 112. Mensen die informatie hebben, maar dit liever anoniem doorgeven kunnen terecht bij Stichting M. (0800-7000).
In totaal hebben er in 2010 en 2011 27 branden plaatsgevonden die tot het huidige onderzoek van de politie worden gerekend. Dit waren 25 autobranden, een caravanbrand en een woningbrand. De politie onderzoekt de (auto)branden zowel afzonderlijk als in relatie tot elkaar. Met de brand bij de woning aan de 's Hertogenradenstraat op 10 april 2011 is de grens overschreden. Bij dit incident hadden gewonden of misschien zelfs doden kunnen vallen. Daarom is er nu ook de oproep van de politie, maar ook van de gemeente, Openbaar Ministerie en brandweer om informatie zeker door te geven over deze (auto)branden.
Geen paniek, wel bezorgdheid
Volgens burgemeester Wim Dijkstra is Weert niet in paniek. Er is wel bezorgdheid. Dijkstra: "Ik deel de bezorgdheid met de burgers. De maat is nu vol. We gaan daarom nog intensiever met elkaar samenwerken. En we doen een beroep op u. Vandaar de oproep aan alle inwoners van Weert: wees alert en praat, zodat wij sneller verder kunnen komen in dit onderzoek".
Beroep op burgers
Volgens Politiechef Paul Richter van de basiseenheid Weert/Nederweert worden de branden in Weert op willekeurige plekken gesticht en ook de tijden van de branden zijn verschillend. Ongeveer 10 personen houden zich bij de politie dagelijks bezig met het onderzoek. Dit is tijdrovend en ook andere zaken blijven hierdoor liggen. Richter: "Ik doe een beroep op de burgers om informatie door te geven aan de politie, ook bij een heterdaadsituatie kunnen inwoners informatie doorgeven via bijvoorbeeld het alarmnummer 112. Omdat bij autobranden vaak sporen moeilijk te achterhalen zijn, is het juist erg belangrijk dat getuigen zich melden bij de politie", aldus Paul Richter.
Straf voor brandstichting
Persofficier Ineke Meijer van het Openbaar Ministerie deelt mede dat er onder andere een geografische analyse van de branden in Weert is gemaakt. Daarnaast legt ze uit wat de maximale straf is voor brandstichting. "Wanneer er een gemeen gevaar is voor goederen is de maximale straf voor brandstichting 12 jaar. Is er een gemeen gevaar voor personen dan kan een straf oplopen tot 15 jaar. Wanneer iemand door een brand komt te overlijden kan er zelfs een levenslange gevangenisstraf worden opgelegd. We willen voorkomen dat er gewonden of doden vallen, en daarom is het zo belangrijk dat deze zaak wordt opgelost".
Alert op sporen
Tot slot het woord aan Eric van Mierlo, Brandweercommandant district Weert.
"De brandweer is alert bij branden. Ook zorgen wij ervoor dat sporen bij een brand zo min mogelijk verdwijnen. Alleen is dit niet altijd te voorkomen. Sluit je auto af, kijk goed waar je hem neerzet maar wees vooral alert".
INFORMATIE OVER DE (AUTO)BRANDEN IN WEERT KAN WORDEN DOORGEGEVEN VIA:
Email: tipsbranden@limburg-noord.politie.nl
Tiplijn autobranden: tel. 0800- 2 552 552
Heterdaadsituatie: tel. 112
Anoniem informatie doorgeven: tel. 0800 7000
Personen die verdachte situaties tegenkomen kunnen ook een foto maken en deze sturen aan tipsbranden@limburg-noord.politie.nl. Alle informatie is welkom bij de politie.