Technische Universiteit Delft

Uitvoering corporatiebeleid vraagt top-down én bottom-up aanpak Woningcorporaties balanceren tussen uitvoeren en bewust afwijken van beleid

Het beleid van woningcorporaties bereikt niet altijd de werkvloer. Andersom weten beleidsmakers te weinig van de realiteit van de bouwvoorbereiding en -uitvoering. Met een balansmodel worden beleid en uitvoering beter op elkaar afgestemd.

Dit concludeert Ritske Dankert in zijn proefschrift "Balanceren tussen uitvoering en bewuste afwijking van beleid. De implementatie van strategisch voorraadbeleid door woningcorporaties". Een combinatie van top-down en de bottom-up werken zou uitvoering van corporatiebeleid kunnen verbeteren. Voor zijn onderzoek analyseerde en beschreef Dankert minutieus de procesgang van diverse bouwprojecten van vier corporaties.

Beleid staat los van dagelijkse praktijk
Tijdens implementatieprocessen zijn er naast het corporatiebeleid een hoop andere zaken die invloed hebben op de uitvoering. In de dagelijkse praktijk blijkt dan ook dat het uitvoeren van beleid niet altijd voorspoedig verloopt. Een oorzaak daarvan is volgens Dankert dat corporatiebeleid veel stappen moet doorlopen voordat het invloed heeft op de dagelijkse praktijk. De ketting is daarbij zo sterk als de zwakste schakel. Beleid kan niet worden uitgevoerd als het niet terechtkomt in de begroting of niet wordt meegewogen in de beslissingen van het management. Uit het onderzoek blijkt dat de verbinding tussen het beleid en de werkvloer vaak te wensen overlaat. Bij de uitvoering van projecten worden beslissingen daardoor vaak gebaseerd op de omstandigheden van het moment of op toevallige opvattingen van de betrokkenen. Kortom, de dagelijkse praktijk staat los van het corporatiebeleid

Balansmodel
Het kan ook anders, stelt Dankert. Door te zorgen dat het beleid goed bekend is op de werkvloer, en tegelijkertijd ruimte te bieden aan nieuwe inzichten die tijdens de uitvoering ontstaan, kunnen corporaties hun beleidspraktijk verbeteren. Daarvoor heeft Dankert een balansmodel ontwikkeld dat drie aanbevelingen bevat. De eerste winst kunnen corporaties behalen door beleid op de juiste momenten in hapklare brokken bij de uitvoerders in te brengen. Ten tweede is het belangrijk om nieuwe informatie die strijdig is met het beleid niet direct af te serveren, maar hier serieus naar te kijken. Soms kan dat er toe leiden dat bewust van het voorgenomen beleid wordt afgeweken. Tot slot is het daarom belangrijk om afwijkingen van voorgenomen beleid terug te koppelen naar de beleidsmakers. In het vervolg kunnen zij dan beter rekening houden met de weerbarstige praktijk. Corporaties die met het balansmodel werken kunnen hun beleid beter uitvoeren, en tegelijkertijd inspelen op nieuwe ontwikkelingen.

Ritske Dankert: "Balanceren tussen uitvoering en bewuste afwijking van het beleid. De implementatie van strategisch voorraadbeleid door woningcorporaties". ISBN 978-90-5199-527-5(print), ISBN 978-90-5199-528-2 (online). Dit proefschrift is gepubliceerd in de SUA serie.
---
Noot aan de redactie/