Artsen zonder Grenzen

Libië: Artsen zonder Grenzen breidt noodhulp verder uit

10-06-2011

In Misrata, in het westen van Libië wordt nog steeds gevochten. Het oosten is gedeeltelijk onder controle van de opstandelingen, het westen is in handen van pro-Khadafi troepen. Artsen zonder Grenzen biedt sinds 25 februari noodhulp in Libië en breidt de hulp in de steden Misrata, Benghazi, Zintan, in de opvangkampen in Tunesië, en op de Italiaanse eilanden Lampedusa en Sicilië uit. Ons aanbod om ook in pro-Khadafi gebieden hulp op te zetten wordt tot dusver door de regering geweigerd.

Misrata: 3 ziekenhuizen en psychische bijstand

Artsen zonder Grenzen hulpverleners trainen staf in het geven van gynaecologische en verloskundige hulp. Libië, 1 juni 2011. © Niklas Bergstrand In en rond Misrata voert Artsen zonder Grenzen noodchirurgie uit, waaronder huidtransplantaties en reconstructieve chirurgie, in het ziekenhuis van Abbad en in 2 operatiezalen in Kasr Ahmed. Daarnaast ondersteunen we Libische artsen in het Ras Tubah ziekenhuis. Ook hebben onze hulpverleners 20 psychologen opgeleid die nu psychische bijstand verlenen in 4 ziekenhuizen. 'Hoewel de frontlinie naar buiten het centrum is opgeschoven leven de mensen hier nog in zeer moeilijke omstandigheden. Zij hebben door de hevige gevechten en de staat van beleg trauma's opgelopen,' aldus Renzo Fricke, noodhulpcoördinator voor Artsen zonder Grenzen in Misrata.

Trainingen in oorlogschirurgie

Artsen zonder Grenzen dokters gaven trainingen aan Libische dokters die geen ervaring met oorlogschirurgie hadden en aan medicijnstudenten die zich als vrijwilliger hebben opgegeven om als verpleegkundigen te werken. Aan het laatste is een groot tekort: het merendeel van het verplegend personeel bestond uit buitenlanders die het land hebben verlaten. Ook trainden onze hulpverleners medisch personeel van frontlinie-hulpposten in de stabilisatie van gewonden en voorzagen ze hen van medische voorraden en communicatieapparatuur.

Hulp in belegerd Zintan

Na op 27 mei geëvacueerd te zijn keerde een 2-koppig team op 4 juni terug in Zintan. Zij analyseren de situatie en starten de medische activiteiten opnieuw op. De bombardementen in en rond de stad duren echter voort. Patiënten die in het ziekenhuis aankomen worden naar medische voorzieningen in Tunesië of de nabijgelegen stad Jadu in Libië overgebracht.

Benghazi: traumaverwerking en moeder-en-kindzorg

In Benghazi, waar voorheen ook gevochten werd, biedt Artsen zonder Grenzen psychologische hulp aan vrouwen, kinderen en medisch personeel. Een psycholoog van Artsen zonder Grenzen traint Libische psychologen met traumahulp. Daarnaast voorziet Artsen zonder Grenzen nog steeds de centrale apotheek van geneesmiddelen. Inmiddels zijn er meer internationale organisaties aanwezig in de stad. Buiten Benghazi biedt Artsen zonder Grenzen gynaecologische zorg en antenatale zorg in 3 ziekenhuizen tussen Benghazi en Ajdabiya.

Tunesië en Italië: opvang vluchtelingen

Van begin april tot begin juni hebben meer dan 60.000 Libiërs hun heil gezocht in Tunesië. Artsen zonder Grenzen ondersteunt plaatselijke medische voorzieningen en biedt medische en geestelijke gezondheidszorg in mobiele hulpposten in de opvangkampen in Remada en Dehibat. De gevechten en de bombardementen reiken tot over de Tunesische grens wat tot spanningen in Dehibat leidt.

Sub-Saharaanse Afrikanen kunnen geen kant op

In het transitkamp van Ras Adjir, in het noorden van de grensstreek met Tunesië, kunnen bijna 4.000 mensen, voornamelijk afkomstig uit sub-Sahara Afrika, niet gerepatrieerd worden. Sinds begin maart biedt Artsen zonder Grenzen psychosociale zorg in de kampen: de meeste mensen waren getuige of zelf slachtoffer van geweld tijdens hun ontsnapping uit Libië. In Sousha, het grootste kamp, leidde de uitzichtloze situatie eerder tot verhoogde spanningen, hierbij vielen doden en gewonden. Artsen zonder Grenzen biedt er medische basiszorg.

Italië en Sicilië: opvang migranten

Op het eiland Lampedusa voert Artsen zonder Grenzen de triage (selectie van de dringendste gevallen) in de haven en de vervolgzorg in de opvangcentra uit. Tussen februari en mei hielpen onze teams er bijna 12.000 mensen die het geweld in Libië ontvlucht waren. Daarnaast bieden we geestelijke gezondheidszorg in een opvangcentrum in Mineo op Sicilië, waar sinds maart ongeveer 3.500 migranten van verschillende nationaliteiten naartoe gebracht zijn. Ook blijft Artsen zonder Grenzen de levensomstandigheden van de migranten en hun toegang tot gezondheidszorg in verschillende opvangcentra in Italië monitoren.