Dienstenbond CNV

Nieuws

10 juni 2011

Jaap Smit over pensioenakkoord: Met oog voor u en de toekomst

"Duurzaam, sociaal en met oog voor iedereen", zo duidt Jaap Smit, CNV Voorzitter de uitwerking van het pensioenakkoord.

Een jaar geleden, in juni 2010, tekenden de sociale partners een AOW- en pensioenakkoord. Eén ding was voor iedereen duidelijk; om de AOW ook in de toekomst betaalbaar te houden, moeten er nieuwe afspraken komen. Er volgden vele gesprekken en pittige onderhandelingen; met resultaat. Het CNV is tevreden, omdat onze inzet terug te vinden is in het akkoord, zoals dat er nu ligt:

* Een AOW die mee groeit met de verdiende lonen
* Het pensioen op peil houden (meer ruimte om te beleggen omdat schommelingen op de financiële markten minder invloed krijgen op het pensioen)

* Duidelijke afspraken over werkgelegenheid

Waarom
We worden met zijn allen gemiddeld ouder. Dat is mooi, maar dat betekent ook dat we te maken hebben met een steeds kleinere groep werkenden en een steeds grotere groep ouderen. Omdat we het belangrijk vinden dat iedereen, ook in de toekomst, AOW ontvangt, moeten er nu maatregelen genomen worden.

Daarnaast moet er gekeken worden naar de betaalbaarheid van pensioenen. We werken nu gemiddeld meer dan 1 dag per week om ons pensioen te bekostigen, als we nu geen nieuwe afspraken maken, moeten we in de toekomst 2 dagen per week werken om ons pensioen te betalen. Dat is natuurlijk niet haalbaar, immers het huis, de boodschappen en de studie van de kinderen moeten nu ook betaald worden.

Noodzakelijk
De noodzaak voor nieuwe afspraken is voor iedereen duidelijk. Het pensioenstelsel moet beter aansluiten bij de samenleving van de toekomst. We zijn tevreden, dat die nieuwe afspraken er zijn. Het is nu aan de pensioenfondsen, dus ook onze CNV bestuurders, om de ruimte om beter te beleggen ten volle te benutten. Het CNV kijkt daarbij naar de toekomst van al onze leden: scholieren, werkenden, werkzoekenden en gepensioneerden. Solidariteit is daarbij altijd ons uitgangspunt.

AOW
De AOW gaat met 0,6 procent extra per jaar omhoog. De AOW gaat, zoals gebrui¬kelijk, omhoog met de inflatie (ongeveer twee procent per jaar) daarbovenop komt er nu 0,6 procent bij. Dat betekent dus in feite een koppeling aan de verdiende lonen. Belangrijk, vindt het CNV, met name voor degene voor wie de AOW de belangrijkste inkomstenbron is, meestal de lagere inkomens en de zware beroepen. De AOW leeftijd gaat omhoog naar 66 jaar in 2020 en wellicht naar 67 in 2025. Mensen kunnen er voor kiezen om eerder te stoppen met werken, maar dat kost hen dan wel geld.

Pensioen
Het pensioen blijft een zaak van werkgevers en werknemers. Inzet van CNV is natuurlijk altijd een goed pensioen voor onze leden. Aan de cao-tafel worden per sector of bedrijf de afspraken gemaakt. Het CNV vindt het goed dat pensioenfondsen nu meer ruimte krijgen om te beleggen, zodat maatregelen bij tegenvallende resultaten over een ruimere tijd (tien jaar) worden uitgesmeerd. Dat geeft meer rust. En het zorgt er voor dat pensioenfondsen niet op stel en sprong maatregelen moeten treffen, die een paar maanden later al weer overbodig lijken (zoals niet indexeren of zelfs afstempelen). Het toetsingskader (FTK) geeft de pensioenfondsen in de toekomst meer ruimte, zodat aandelen niet meer verkocht hoeven te worden, op het moment dat ze niks waard zijn ten tijde van een crisis.

Werkgelegenheid
Op dit moment staan te veel, vaak oudere, werknemers ongewild langs de kant. Hier moet verandering in komen. Daarom heeft het CNV zich hard gemaakt voor participatie-afspraken:

* Mobiliteitsbonus: een bonus voor werknemers die zelf bereid zijn om (op verzoek van de werkgever) van baan te veranderen. Van werk naar werk, in plaats van werkloosheid.

* Persoonlijk perspectiefplan. Binnen 3 maanden na het verlies van baan wordt met oudere werkzoekenden een persoonlijk perspectiefplan gemaakt.

* Omscholingsbonus, voor hen die bereid zijn een ander vak te leren, om zo aan het werk te blijven.

De afspraken die de sociale partners hebben gemaakt zijn leidend aan de cao-tafel.

Punten van aandacht
De sociale partners hebben veel afspraken gemaakt, maar nog niet alles is afgerond. Zo moeten wij nog bespreken hoe wij oude rechten kunnen invaren. Afspraken dus over het pensioen dat u tot nu toe heeft opgebouwd. We nemen daar geen overhaaste beslissingen in, maar willen eerst gedegen onderzoek doen. We zijn daarbij ook gebonden aan (Europese) wetgeving. Het moge duidelijk zijn dat het CNV daarbij gaat voor reële afspraken, die voor u zo gunstig mogelijk zijn. Uiteraard houden wij u hier¬over op de hoogte.

Wat als we dit allemaal niet doen?
Geen akkoord, betekent dat de politiek zelf maatregelen gaat nemen. Dat komt waarschijnlijk neer op: de AOW leeftijd gaat sneller omhoog, er komt geen extra verhoging van 0,6 procent en eerder stoppen dan 66 zit er niet meer in. Ook is het de vraag of we dezelfde ruimte krijgen om uw pensioen op peil te houden. Oftewel, zonder inmenging van de vakbonden zal de politiek zijn eigen keuzen maken.