Consumentenbond
Zouthappen met kruidenmixen
* 9 juni 2011
Met een bord macaroni, spaghetti of nasi gemaakt met een kruidenmix
krijgen consumenten ongemerkt gemiddeld 2 à 3 gram zout binnen. De
kruidenmelange voor Nasi Goreng van Honig spant veruit de kroon met 7,2
gram zout in een grote portie. Dat terwijl het lichaam aan 1 à 2 gram
per dag voldoende heeft. De Consumentenbond roept in zijn campagne
Opzouten! fabrikanten op om te stoppen met zinloos zout toevoegen.
De Consumentenbond onderzocht 13 mixen voor macaroni of spaghetti en 13
mixen voor nasi. Honig zegt in een reactie op de uitslag dat de
kruidenmelange voor Nasi Goreng uit de handel is, maar sommige winkels
verkopen het mogelijk nog. Albert Heijn verkoopt de op één na slechtste
nasimix uit de test. Afhankelijk van het aantal porties zit er tussen
de 3 en 4 gram zout in. Bij de macaroni- en spaghettimixen krijgt Plus
het hoogste Testoordeel. Maar bij een maaltijd voor drie personen
krijgt ieder toch nog circa 2,4 gram zout binnen. De nasimix van
Inproba scoort met 1,9 gram zout een 8,1. Alle resultaten van de
kruidenmixtest staan deze maand in de Gezondgids.
Campagne Opzouten!
De Consumentenbond roept de levensmiddelenindustrie al jaren op om
minder zout te gebruiken. Tot nu toe met te weinig resultaat. Daarom
roept de Consumentenbond consumenten op om gezamenlijk fabrikanten tot
actie te bewegen. Bij de campgane www.consumentenbond.nl/opzouten
kunnen consumenten de strijd tegen het onnodig zoutgebruik steunen en
op de hoogte blijven van het laatste campagnenieuws.