Deltion College


nieuws

10-06-11

Basisschoolleerlingen krijgen poetsles op Deltion

Vandaag bezochten leerlingen van de Toonladder uit Holtenbroek Deltion. Eerstejaars studenten Tandartsassistent legden aan de hand van diverse materialen uit hoe je je tanden kunt poetsen. Ook mochten de leerlingen in de tandartsstoel plaatsnemen. Een spannend moment! Eerder deze week haalde Deltion de krant met dit nieuws. Klik hier om het artikel en het filmpje te bekijken.

GGD IJsselland is één van de ruim twintig GGD-en die meedoet aan het mondgezondheidsprogramma Trammelant in Tandenland, dat deze week startte. Op dit moment draait het project al op zeven basisscholen in de regio IJsselland. Daarmee loopt GGD IJsselland landelijk gezien voorop. De zeven scholen in de regio zijn: CBS de Vlinder in Hardenberg, CNS Bouwmanschool in Kampen, OBS de Klimop, de Krim CBS Hoogengraven in Steegeren, SBO Johan Seckelschool in Ommen, OBS Kleinekamp in Steenwijk en OBS de Toonladder in Zwolle. In het nieuwe schooljaar doen nog eens ruim honderd basisscholen mee aan dit nieuwe project.

Aandacht
De reden dat GGD IJsselland het project onder de aandacht brengt bij scholen, is het belang van een goed en gezond gebit. De laatste jaren gaat de conditie van het gebit van kinderen achteruit en neemt de gebitsverzorging af. Uit onderzoek is gebleken dat slechts 66 procent van de kinderen in Nederland een gaaf gebit heeft. Ook in de regio IJsselland poetsen kinderen minder vaak dan vier jaar geleden twee keer per dag hun tanden. Wel gaan de drie- en vierjarigen vaker naar de tandarts.

Entertainment
Het mondgezondheidsprogramma Trammelant in Tandenland staat voor verbetering van de mondgezondheid bij de jeugd, gewoontevorming, betrekken van ouders, educatie én entertainment. Doel is dat kinderen twee keer per dag hun tandenpoetsen ('s ochtends en voor het slapen gaan), ouders eenmaal per dag napoetsen (tot en met negen jaar), kinderen maximaal zeven eet- en drinkmomenten hebben (niet vaker dan eenmaal per dag snoepen) en twee keer per jaar de tandarts bezoeken.

Ouders
Het programma kent een school- en thuistraject en richt zich op kinderen van groep 1 tot en met 4 en hun ouders. Voor deze doelgroepen is bewust gekozen omdat gewoontevorming optreedt op of voor het zevende levensjaar. Ook ouders spelen een hele belangrijke rol. Zij maken immers de afspraak met de tandarts, leren de gewoonte aan om tanden te poetsen, moeten de gebitten napoetsen en stellen regels op over snoepen en het drinken van gezoete dranken.

---