Wageningen Universiteit en Researchcentrum
Bacteriedrank tegen allergie
10 jun 2011
Onderdeel: Wageningen UR
Yakult en Vivit-achtige bacteriedrankjes, probiotica, kunnen
allergische klachten van pollen fors verminderen. Ze weten het aantal
immuuneiwitten terug te dringen die een belangrijke rol spelen bij een
hooikoortsallergie. Tegelijkertijd stimuleren ze de aanmaak van
allergie-remmende stoffen. Vooral de melkzuurbacterien Lactobacillus
plantarum laat goede resultaten zien. Dat stelt Yvonne Vissers van
Wageningen University, onderdeel van Wageningen UR, in haar
proefschrift dat zij vrijdag 10 juni verdedigt.
Loopneus
Allergieën zijn een doorgeschoten reactie van het immuunsysteem op
lichaamsvreemde stoffen, zoals pollen, huidschilfers of huisstofmijten.
Bij een pollenallergie maakt het lichaam zogenaamde IgE immuuneiwitten
aan die het binnendringende stuifmeel aanvallen. Daarbij komt onder
meer histamine vrij, dat verantwoordelijk is voor de klassieke
allergieklachten zoals een loopneus, niezen en tranende en rode ogen.
In samenwerking met NIZO en FrieslandCampina onderzocht Vissers het
effect van vijf melkzuurbacteriën op het immuunsysteem van 62
patiënten met een berkenpollenallergie. Vijf groepen van elk circa
tien proefpersonen kregen vier weken lang elke dag een bacteriedrankje,
terwijl een zesde groep een drankje zonder bacteriën, een placebo,
kreeg. Voor en na de behandeling verzamelden onderzoekers bloed, waarin
ze immuun parameters zoals IgE en andere immuuneiwitten maten. Door dit
immunologisch bloedbeeld voor en na de inname van de probiotica en de
placebo te vergelijken, kon het effect van de bacteriën op het
immuunsysteem vastgesteld worden.
Goede perspectieven
Na vier weken was duidelijk dat vier van de vijf gebruikte
bacteriestammen zorgden voor een significante afname van het
berkenstuifmeel-specifieke IgE. Eén bacteriestam gaf ook een afname
van interleukine 5 en 13, signaalstoffen die een allergische reactie
stimuleren. Daarnaast was er een toename van signaalstoffen die de
allergische reactie juist verminderen. 'Die bacteriestam biedt goede
perspectieven om berkenpollenallergie te verminderen', zegt Vissers. |
Hans Wolkers
Bovenstaand bericht is geproduceerd door de redactie van Resource, het
blad voor Wageningen UR (University & Research centre). Meer informatie
bij de redactie van Resource, e-mail: resource@wur.nl. Zie ook
www.resource.wur.nl
Yvonne Vissers was t/m 10 juni aio bij Wageningen University.
Haar eerste promotor is prof. dr. Harry Wichers die tevens onderzoeker
is bij Wageningen UR Food & Biobased Research.