Rijksvoorlichtingsdienst

Prinses Margriet bij uitreiking prijzen Europees Cultureel Erfgoed

RVD, 1 juni 2011, nr. 142

Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Margriet der Nederlanden is vrijdagavond 10 juni 2011 aanwezig bij de jaarlijkse uitreiking van de European Union Prize for Cultural Heritage / Europa Nostra Awards in het Concertgebouw in Amsterdam. Deze prijzen gaan naar projecten die bijdragen aan het behoud van cultureel erfgoed in Europa. Organisator is Europa Nostra in samenwerking met de Europese Commissie en met de steun van het EU Cultuur Programma.

In totaal ontvangen 27 laureaten uit 13 Europese landen hun prijs uit handen van mevrouw Androulla Vassiliou, Europees Commissaris voor Cultuur, en Maestro Plácido Domingo, President van Europa Nostra. De prijzen worden toegekend in vier categorieën: conservatie, onderzoek, toegewijde steun van individuen, en organisaties die zich bezig houden met educatie, training en bewustwording.

Op de avond zelf wordt bekend gemaakt wie de zes winnaars zijn van de Grand Prix. Deze winnaars ontvangen een bedrage van 10.000 euro vanwege bijzondere verdiensten. De ceremonie wordt afgesloten met de opera 'Don Sanche or le château de l'amour' van Franz Liszt, uitgevoerd door het European Union Youth Orchestra en solisten van het European Opera Centre. De ceremonie maakt deel uit van het Europa Nostra European Heritage Congress dat van 8 tot 11 juni in Amsterdam wordt gehouden.

Nederland heeft drie prijswinnaars. Het gaat om de projecten ArtZuid in Amsterdam, BK City in Delft en Erfgoedvereniging Heemschut. ArtZuid is een internationale sculpturententoonstelling die kunst verbindt met stadsarchitectuur. BK City is de faculteit Bouwkunst van de TU-Delft die is gehuisvest in een gerenoveerd vooroorlogs universiteitspand. Erfgoedvereniging Heemschut zet zich in voor het behoud van Nederlandse cultuurmonumenten en bestaat in 2011 honderd jaar.

Europa Nostra, gevestigd in Den Haag, is de pan-Europese federatie die actief is op het gebied van cultureel erfgoed. De organisatie zet zich in voor duurzaam beleid ter bescherming van cultureel erfgoed in alle Europese landen.

Prinses Margriet ontvangt voorafgaand aan de prijsuitreiking laureaten en leden van Europa Nostra in het Koninklijk Paleis Amsterdam.

Noot voor redacties (