FNV Bondgenoten

Meer loon en zeggenschap over vrije tijd bij V&D


* 08-06-2011

"Heel tevreden", zo reageert Henk van der Ploeg, bestuurder van FNV Bondgenoten, op het gisteren (7 juni) bereikte onderhandelingsresultaat bij V&D. De bond kwam met het warenhuis tot een akkoord over een nieuwe cao. Uiterlijk volgende week legt de vakbond het resultaat ter goedkeuring voor aan zijn leden.

Van der Ploeg: "Zeker gezien de branche waarin we werken, is dit een goed resultaat. We hebben overeenstemming bereikt over een loonsverhoging van 2,8 procent in 19 maanden en hebben een eerste stapje kunnen zetten in de verbetering van de positie van jongeren in het bedrijf. Bovendien hebben we afspraken gemaakt die het eindeloos flexibel werken inperken."

Per 1 juli

De nieuwe cao voor de 5500 werknemers van V&D gaat per 1 juli in en op die datum is direct een loonsverhoging van 1 procent van kracht. Op 1 februari 2012 komt daar 0,7 procent bij, waarna op 1 juli van dat jaar nog eens een verhoging van 1,1 procent volgt.

Positie van jongeren

"Jongeren, werknemers tot 23 jaar, gaan er in die periode tweemaal 1 procent extra op vooruit", legt Van der Ploeg uit. "We vinden dat hartstikke belangrijk, maar het is nog maar een eerste, voorzichtig stapje in de goede richting. We blijven onze stinkende best doen om de positie van jongeren te verbeteren, bij V&D en in de rest van de retail."

Inperking eindeloos flexibel werken

Op het gebied van flexibel werken heeft de bond met V&D een aantal afspraken gemaakt die de werknemers, in de woorden van Van der Ploeg, meer zekerheid geven over hun eigen vrije tijd. "Dat klinkt raar. Maar in de enorme flexibiliteit die in deze branche wordt gevraagd van de werknemer, gaat het om de vraag: wie bepaalt wanneer je moet komen opdraven."

Vaste vrije dagen

In de nieuwe cao krijgen medewerkers van V&D een groter recht op vaste vrije dagen. Van der Ploeg: "En een deel van de medewerkers krijgt recht op twee vrije dagen per week. Ook dat is nieuw. In de retail bestaan 100.000 manieren waarop mensen zich flexibel moeten opstellen; wij zijn op dit moment hard bezig de belangrijkste aan te pakken."