FNV Bondgenoten

Vakbonden luiden noodklok over cao-onderhandelingen in de detailhandel


* 08-06-2011

`Genoeg is genoeg' is de veelzeggende titel van het manifest voor de detailhandel dat CNV Dienstenbond en FNV Bondgenoten vandaag wereldkundig maken. Met het manifest trekken de bonden een duidelijk streep. De onfatsoenlijke voorstellen van de werkgevers blokkeren het overleg aan veel cao-tafels. Het moet afgelopen zijn met het alsmaar willen uithollen van de positie van de werknemer in de detailhandel.

Werkgevers sturen daar aan de verschillende cao-tafels steeds meer op aan, waardoor goed overleg niet meer mogelijk is. Met name voorstellen op het gebied van flexibilisering en de (jeugd)lonen noemen de bonden ronduit onfatsoenlijk. De zeggenschap van de werknemer is in gevaar. Daarbij wijzen de bonden ook op de angstcultuur die op veel werkvloeren heerst. De vakbonden willen afspraken die werknemers in de detailhandel een toekomstperspectief bieden.

Onderteken het manifest

Werknemers, niet alleen in de detailhandel, zullen de komende tijd opgeroepen worden het manifest te ondertekenen. Door het massaal te steunen kunnen de werkgevers onder druk gezet worden om constructiever het overleg te zoeken. Initiatiefnemers van het manifest zijn Fedde Monsma, bestuurder van CNV Dienstenbond, en Ron Peters bestuurder van FNV Bondgenoten. Fedde Monsma, bestuurder van CNV Dienstenbond: "Momenteel betekenen de voorstellen van de werkgever in de praktijk vooral verslechteringen voor het personeel. Werkgevers in de detailhandel lijken vergeten te zijn dat het personeel hun belangrijkste kapitaal is. Wij doen een beroep op de werkgevers in de detailhandel om samen weer te investeren in de werknemers."

Eigen zeggenschap en minder onzeker werk

Werkgevers, zo constateren de bonden, willen alleen nog cao's afsluiten die de mate van onzeker werk, `flexibilisering', zo maximaal mogelijk regelt. De zeggenschap van de werknemer over de eigen arbeidstijden en inzetbaarheid gaat verloren als het aan de werkgevers ligt. Daarnaast verzetten de bonden zich tegen de vele tijdelijke en kleine contractjes waaronder het werk wordt aangeboden. Ellen Dekkers, hoofdbestuurder FNV Bondgenoten: "Het is voor veel jonge werknemers in de detailhandel bijna onmogelijk om een economisch zelfstandig bestaan op te bouwen. De verhouding tussen onzekere contracten en vaste is volledig zoek geraakt. Van de 750.000 banen in de detailhandel is bovendien maar 21 procent van de banen een voltijdbaan. Er zijn enorm veel parttimers die als ze willen geen voltijdbaan krijgen. Dit speelt veel in de supermarkten. Op deze manier krijgen we een maatschappij waarin je drie banen moet hebben om rond te komen. Dat willen de meeste mensen helemaal niet. Wij willen dat er duurzame oplossingen komen, die ervoor zorgen dat je als werknemer gewaardeerd wordt en die perspectief bieden aan jongeren." Tevens zien de bonden de oudere werknemers langzaam maar zeker uit het winkelbeeld verdwijnen, ondanks allerlei mooie afspraken in Centrale Akkoorden.

Beloning

Ondanks het feit dat de beloning in de detailhandel geen vetpot is, is de inflatie de afgelopen jaren hoger geweest dan de loonstijging. En ook nu weer wil, met een inflatie van 2%, geen werkgever tenminste koopkrachtbehoud organiseren voor zijn werknemers. Daarbij zijn de jeugdschalen een doorn in het oog van de vakorganisaties. In combinatie met een oneigenlijk gebruik van de wet Flex en Zekerheid leiden de jeugdschalen tot leeftijdsdiscriminatie. Van heel veel jongeren wordt het contract niet verlengd na drie tijdelijke contracten. Terwijl hun baan wel blijft bestaan, worden zij ingeruild voor een jongere.

Angstcultuur

Ten slotte wijst het manifest op de angstcultuur waarvan te veel sprake is op te veel werkvloeren. Medewerkers durven steeds minder hun mond open te doen over misstanden, bang als ze zijn om hun baantje kwijt te raken.