Waterschap Reest en Wieden



Reest en Wieden bekijkt mogelijkheden tariefstijging 2012-2016

Ieder voorjaar bespreekt het bestuur van Reest en Wieden de zogenaamde Perspectiefnota, die richting geeft aan de begroting van het volgend jaar en de jaren daarna.Het Dagelijks Bestuur heeft de ontwerp-Perspectiefnota 2012- 2016 klaar voor behandeling in het algemeen bestuur. In die nota wordt net als in 2011 gekozen voor versoberen en faseren in de jaren 2012-2016. Het doel daarvan is om de belastingverhoging zoveel mogelijk te beperken. Het Algemeen Bestuur bespreekt de Perspectiefnota op dinsdag 28 juni.

In de Perspectiefnota staat, wat waterschap Reest en Wieden in de periode 2012 tot 2016 van plan is te gaan doen en welke kosten daarbij horen.
Het waterschap beschikt nu nog over een reserve. Deze reserve is groter dan verwacht, doordat in 2010 voordeliger is gewerkt dan verwacht. Er is 3,5 miljoen euro minder uitgegeven dan geraamd. Dat komt omdat Reest en Wieden in 2010 al een deel van de bezuinigingen van 1,4 miljoen euro die voor 2011 gepland stonden, heeft doorgevoerd. Ook is er geprofiteerd van de lage rentestand en waren er diverse meevallers.

Kiezen uit drie scenario's

Het Dagelijks Bestuur wil in 2012, net als vorige jaren, proberen de tariefstijging te beperken. In het verleden is daarom geput uit de meevallers van vorige jaren, de zogenoemde egalisatiereserves. Deze raken redelijk nu uitgeput en de kosten van het waterbeheer blijven stijgen. Geleidelijke belastingverhoging is daarom volgens het Dagelijks Bestuur noodzakelijk voor een verantwoorde meerjarenbegroting na 2012.
Het Algemeen Bestuur kan daarvoor kiezen uit drie scenario's, namelijk volledig, voor de helft of niet gebruiken maken van de egalisatiereserve. Als volledig gebruik gemaakt wordt van de egalisatiereserve is de tariefstijging voor het komende jaar het laagst.
Op 28 juni maakt het Algemeen Bestuur duidelijk welke ambities het heeft en welk beleid uitgevoerd of eventueel aangepast moet worden. Het Dagelijks Bestuur wil aan de hand hiervan verder werken aan een beleid met deze beleidsmatige ambities en een goede financiële situatie en met verantwoorde tarieven. In november wordt het beleid in een begrotingsbehandeling door het Algemeen Bestuur vastgesteld.

Perspectiefnota: de koers voor de komende jaren

Het waterschap Reest en Wieden geeft in de Perspectiefnota de koers voor de komende jaren aan.
Reest en Wieden wil een toekomstgerichte en effectieve waterbeheerder zijn. Het waterschap werkt aan het klimaatbestendig maken van het gebied en daarvoor is een fors investeringsprogramma nodig met een breed pakket aan nieuwe maatregelen, zoals realisering van waterberging en verbetering van zuiveringen en gemalen. Daarnaast is door de kabinetsplannen het totale takenpakket van het waterschap uitgebreid. Vorig jaar is door Reest en Wieden besloten tot een groot aantal besparingen. Die lijn wordt in de komende jaren doorgetrokken. Voorbeelden daarvan zijn: minder vaak maaien van bepaalde dijken, minder inhuur van externe bureaus, verlaging van het budget voor opheffing waterproblemen in de derde wereld, minder subsidies verstrekken, soberder en slimmer uitvoeren van herinrichtingprojecten, temporiseren van enkele projecten, versoberen van de bedrijfsvoering.

Kosten stijgen

In de afgelopen jaren heeft Reest en Wieden de belastingopbrengst niet of nauwelijks verhoogd. Dat was voor een deel mogelijk door verhoging van de efficiency en door gebruik te maken van financiële meevallers. Maar soms bleef er in enig jaar ook geld over van projecten, die meestal vanwege externe omstandigheden, niet volgens planning konden worden uitgevoerd. Dat geld werd gestort in het egalisatiefonds en deze reserves werden in mindering gebracht op de jaarlijks noodzakelijke tariefstijging. Daarmee zijn de belastingen de afgelopen jaren kunstmatig laag gehouden. Maar de kosten voor het waterschap zijn wél omhoog gegaan. In 2012 stijgen de kosten met 9%, van 42,6 miljoen naar EUR 46,4 miljoen.

Waterschap Reest en Wieden blijft als functionele overheid staan voor zijn taken: zorg voor veilige dijken en kades, voorkomen van waterschade en wateroverlast, het zuiveren van het rioolwater en het bewaken van de juiste chemische en ecologische kwaliteit van de wateren in het gebied, optimaal uitvoert. De wateropgave vanwege klimaatverandering, voor optimaal peilbeheer en behoud ecologische waterbiodiversiteit moet worden gerealiseerd.

Waar is geld voor nodig?

Veel projecten zijn meerjarig, zoals de projecten Dwingelderveld, Oude Diep, Reestdal en Landinrichting Noordwest-Overijssel. Dat geldt ook voor het normale onderhoud en beheer. Maar er zijn ook nieuwe activiteiten gepland. Zo moet volgens het Dagelijks Bestuur geld beschikbaar worden gesteld voor zaken als:

* - groot onderhoud kanalen;

* - vervangen van machines voor maaien en baggeren;
* - aanleggen vispassages in bepaalde gemalen en stuwen;
* - kwaliteitsverbetering boezem Noordwest-Overijssel;
* - bijdragen in het Hoogwaterbeschermingsprogramma
* - verlengen persrioolleidingen om stankoverlast te voorkomen;
* - meer mogelijkheden bieden voor stagiaires.

Hoe is de perspectiefnota opgebouwd?

Zowel in de begroting van het waterschap als in de Perspectiefnota wordt met programma's gewerkt. Het zijn samenhangende programma's, waarin activiteiten en doelen gekoppeld zijn.
Bij de vier programma's - veiligheid, watersysteem, waterketen en maatschappij en organisatie - wordt aangegeven wat het waterschap wil bereiken. Wat wordt gedaan, welke maatregelen en ontwikkelingen liggen in het verschiet en wat gaat het allemaal kosten? In de vier programma's worden beleid en werkzaamheden gegroepeerd en inclusief geldbedragen weergegeven. Hierdoor wordt inzichtelijk wat de consequenties zijn van de keuzen van het bestuur in relatie tot de vastgesteld doelen.

De perspectiefnota 2012-2016 staat op de website http://www.reeestenwieden.nl/ en ligt ter inzage op het waterschapshuis te Meppel.

NB:
Inwoners van Reest en Wieden kunnen de Perspectiefnota van de website downloaden. Zij kunnen ook reageren op de voorstellen in de richting van het Dagelijks Bestuur. Voor beïnvloeding van de besluitvorming kunnen inwoners natuurlijk ook terecht bij de, door de gekozen leden van het Algemeen Bestuur. Ook is er dinsdag 28 juni, voor de vergadering van het Algemeen Bestuur (aanvang 13.00 uur) de gelegenheid in te spreken.