KNHS

Madeleine Witte neemt leiding vaster in handen in KNHS Kampioenschap Lichte Tour
9 juni 2011


DE STEEG (KNHS) - Madeleine Witte-Vrees (Schijndel) heeft ook het tweede onderdeel van het KNHS Kampioenschap dressuur Lichte Tour met Blom's Vontango (v. Contango) winnend weten af te sluiten. Het was een ijzersterke proef die deze amazone neerzette en daarmee onderstreepte Madeleine Witte het extreem hoge niveau in dit kampioenschap. Juryvoorzitter Monique Peutz was dan ook bijna uitgelaten. "We hebben zestien stuk voor stuk zeer kwaliteitsvolle combinaties gezien en iedereen probeerde een topprestatie neer te zetten, waardoor we van absolute topsport in deze rubriek hebben kunnen genieten".

Madeleine Witte ging energiek van start. Peutz: " De hele proef was vol harmonie. Opvallend waren de mooie series. In de uitgestrekte onderdelen ging ze de risico's niet aan, maar in de changementen om de twee kon ik het cijfer negen kwijt. De pirouettes waren mooi en in alle drie de bewegingsvormen heeft dit paard enorm veel techniek in huis. Daarbij blijft de amazone uiterst geroutineerd in het rijden, waardoor dat hele mooie harmonieuze beeld gedurende de gehele proef bewaard bleef".
In tegenstelling tot gisteren reed Hans Peter Minderhoud (Harskamp) de KWPN goedgekeurde hengst Johnson (v. Jazz) op trens, en dat pakte bijzonder goed uit. "Ik zag deze combinatie een enorm sterk en indrukwekkend drafgedeelte tonen. In galop werd de hengst af en toe even kort in de hals, maar Hans Peter verstaat de kunst om hem dan direct weer naar de hand toe te rijden, waardoor de hals direct weer de goede lengte had. Jammer genoeg was er in de changementen om de drie even een klein hakje, terwijl de zigzag appuyementen in galop net iets vloeiender hadden mogen zijn", verklaarde Peutz de tweede plek in deze wedstrijd voor Minderhoud.
Joyce Heutink (Arnhem) legde met Wup (v. Welt Hit II) dankzij een met lef gereden rit beslag op de derde plek. "Jammer genoeg miste de regelmatige stap net even de ruimte. En in de mooi groot en hoog gesprongen wissels om zowel de twee als de drie had het hoofd van Wup net even rechter voor het lichaam mogen blijven", vatte Peutz haar oordeel samen.
Imke Schellekens-Bartels (Hooge Mierde) werd met de indrukwekkende Hunter Douglas Toots vierde. Volgens Peutz har er iets meer ingezeten, als kleine foutjes achterwege waren gebleven. "Aan de ene kant had had zij dit paard super aan het lopen, maar ik constateerde ook een misser in het achterwaarts gaan en in het tweede appuyement naar links, terwijl op de middellijn net iets meer balans getoond zou mogen worden".
In feite kwam het er volgens voorzitter van de jury Monique Peutz op neer dat de onderlinge krachtsverschillen uiterst miniem waren en dat kleine foutjes dan tot grote gevolgen kunnen leiden. "Na de twee zeges van Madeleine Witte moet het morgen vreemd gaan wil zij met Blom's Vontango haar titel niet prolongeren. Maar wie de overige tweepodium plaatsen zullen bezetten is een open vraag want, er staan zeker vijf combinaties te trappelen om de twee overige plaatsen in te nemen", aldus Peutz.

Jacob Melissen,
In opdracht van de KNHS

Meer info zie: www.outdoorgelderland.nl

Tussenstand KNHS Kampioenschap dressuur Lichte Tour:


1) Madeleine Witte-Vrees (Schijndel) - Blom's Vontango B (Contango x Jazz) - 149.562

2) Hans Peter Minderhoud (Harskamp) - Johnson (Jazz x Flemming) - 145.044

3) Imke Schellekens-Bartels (Hooge Mierde) - Hunter Douglas Toots (Jazz x Havidoff) - 143.640

Uitslag KNHS Kampioenschap dressuur Lichte Tour, 2e onderdeel:


1) Madeleine Witte-Vrees - Blom's Vontango B - 77.850%
2) Hans Peter Minderhoud - Johnson - 74.122%
3) Joyce Heuitink (Arnhem) - Wup (Welt Hit II x Wolfgang) - 72.500%