Hogeschool van Utrecht


9 juni 2011

Hogeschool Utrecht start drie nieuwe onderzoeksprojecten

Hogeschool Utrecht (HU) draagt bij aan oplossingen voor grote maatschappelijke vraagstukken. De HU start drie nieuwe onderzoeksprojecten op verschillende gebieden, met behulp van subsidies van SIA RAAK. De HU werkt door middel van toegepast onderzoek aan versterking en innovatie van de beroepspraktijk. Toegepast onderzoek richt zich op bruikbare kennis en kennisintensieve oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Onderzoek aan de HU is altijd verbonden met het onderwijs: lectoren, studenten, onderzoekers en docenten werken samen, delen kennis, wisselen ervaringen uit en maken gebruik van elkaars expertise. De Stichting Innovatie Alliantie (SIA) stimuleert met RAAKsubsidies de uitwisseling van kennis tussen professionals uit de publieke sector en hogescholen en tussen MKB bedrijven en hogescholen. De onderzoeksprojecten hebben een looptijd van 2 jaar en worden uitgevoerd binnen de lectoraten: Werken in Justitieel Kader, Marketing, Marktonderzoek en Innovatie in samenwerking met Marketingcommunicatie, en Leefstijl en Gezondheid.


1. Return on Creativity
Het RAAK-programma Return on Creativity is gericht op de behoefte van Utrechtse communicatiebureaus uit de MKB-sector om greep op het resultaat van hun creatieve campagnes te krijgen. In de periode van 1 september 2011 tot en met 1 september 2013 - zal men kennis van grote marktonderzoekbureaus ontsluiten en onderzoek doen naar lopende campagnes van 10 deelnemende Utrechtse communicatiebureaus uit de MKB-sector. Met als doel: nieuwe instrumenten te ontwikkelen waarmee systematisch het effect en verloop van campagnes kunnen worden bepaald. Door een grotere voorspelbaarheid van een campagne neemt de accountability van een communicatiebureau toe waarmee zij hun marktpositie kunnen behouden en versterken.


2. Onderzoek met reclasseringswerkers
Dit RAAK-project is gericht op de versterking van het professionele handelen van reclasseringswerkers, die toezicht houden op delinquente burgers. In dit project wordt systematisch onderzocht wat de kenmerken zijn van een effectieve werkrelatie tussen de reclasseringswerker en diens cliënt . Daarnaast is het project gericht op versterking van de samenhang in het reclasseringsproces. Beide vragen zijn actueel in verband met de verschuivingen die in de afgelopen jaren zijn opgetreden in de positie en de taken van de reclasseringswerkers. Zij dragen tegenwoordig meer verantwoordelijkheid voor risicomanagement en controle van hun cliënten, met wie ze tegelijkertijd werken aan re-integratie en gedragsverandering, wat nodig is om recidive te voorkomen. Hierdoor volstaan de eerder gangbare professionele methoden, vooral eenzijdig gericht op hulpverlening, niet meer. Dit project leidt tot een actuele methodiek voor reclasseringswerkers.


3. Healthy Active Living for Youth with Neuromotor Disability (HALYNeD) Kinderen met chronische aandoeningen hebben een verhoogd risico op een inactieve leefstijl met negatieve gevolgen voor fitheid en algemene gezondheid. Deze RAAK subsidie betreft het eerste deel van een grotere studie, namelijk de Healthy Active Living for Youth with Neuromotor Disability: Active now, Healthy Later (HALYNeD studie) met een looptijd van 4 jaar. Deze grotere studie heeft als doel een beweeginterventie op maat te ontwikkelen ter bevordering van duurzame gedragsverandering voor rolstoelgebonden kinderen met neuromotorische aandoeningen, zodat deze kinderen beter participeren in sport- en spelactiviteiten als onderdeel van hun dagelijkse leven.

Over Hogeschool Utrecht
Hogeschool Utrecht (HU) is een kennisorganisatie die door hoogwaardig onderwijs en onderzoek werkt aan innovatie en professionalisering van de beroepspraktijk en aan de persoonlijke ontwikkeling van talent. De 3.200 medewerkers van de HU verzorgen hoger onderwijs voor 39.000 studenten via 68 bachelors en 24 masters. Promoverende docenten en excellente studenten verrichten toegepast onderzoek onder leiding van ruim 40 lectoren en geclusterd in 6 kenniscentra. Hogeschool Utrecht heeft vestigingen in Utrecht en Amersfoort.

Over De Stichting Innovatie Alliantie
RAAK wordt uitgevoerd door de Stichting Innovatie Alliantie (SIA). De stichting is opgericht om de kennisuitwisseling te verbeteren tussen de publieke sector en het mkb enerzijds en kennisinstellingen anderzijds. Aan de stichting nemen deel: MKB-Nederland, VNO-NCW, HBO-raad, TNO, Syntens en het Novay. www.innovatie-alliantie.nl