Ingezonden persbericht


Persbericht

Wandelen door de Nachtwacht

De Nachtwacht slaat zijn kamp op bij Kasteel Heeswijk

Nederlands bekendste paramilitaire groep, de zeventiende-eeuwse burgerwacht van kapitein Frans Banning Cocq en luitenant Willem van Ruytenburgh, slaat deze zomer zijn bivak op bij Kasteel Heeswijk. De vaste bewoners van de tuin, ongeveer twintig vooral marmeren classicistische beelden uit de achttiende eeuw, worden de komende tijd gerestaureerd. Door deze nieuwe bijzondere gasten blijft de binnentuin van Heeswijk geanimeerd.

De figuren van Rembrandts beroemde schuttersstuk zijn in 3d vertaald door de Russische beeldhouwer Alexander Taratynov. De meer dan tweeëntwintig levensgrote bronzen beelden werden tussen 2000 en 2005 door hem en Mikhail Dronov vervaardigd. Hierbij moesten ook vormen worden gevonden, voor wat bij Rembrandt duister blijft. Een aantal tronies uit het groepsportret werden vrij letterlijk in brons vertaald, terwijl de kunstenaars bij een aantal andere meer vrijheid namen. Zo verwerkten zij hun eigen gezicht in twee figuren, die op één voetstuk linksachter in de beeldengroep staan opgesteld.

Drie jaar lang stond de groep op het Amsterdamse Rembrandtplein, waar naar schatting een miljoen toeristen met de schutters op de foto ging. Nu kan men vanaf 9 juni kan men in Heeswijk door de Nachtwacht wandelen.




Ingezonden persbericht