Gemeente Duiven


Duivense basisscholen 'slim met energie'

Maar liefst 26 groepen van Duivense basisscholen hebben meegedaan met het project 'slim met energie'. 'Slim met energie' zijn in totaal 3 lessen voor groepen 5&6 ontwikkeld door de Stichting Collusie en het Natuur- & Milieu Educatiecentrum de Liemers. De woningbouwcorporatie Vivare en de gemeente Duiven boden deze lessen aan voor Duivense basisscholen. Dit als afsluiting van hun gezamenlijk project 'energieservice aan huis' waarin vanaf 2008, ruim 600 huishoudens in Duiven een huisbezoek hebben gehad. Tijdens dit huisbezoek werd bekeken hoe en waar op het energieverbruik kon worden bespaard. Dit heeft veel huishoudens een lagere energierekening opgeleverd.

Met dit project wonnen Vivare en de gemeente Duiven in 2009 'de Gelderse Energieprijs'. Van dit prijzengeld hebben Vivare en Duiven het lesmateriaal laten ontwikkelen. Afgelopen donderdag 9 juni in de Raadzaal van Duiven eindigde het project officieel met een kinder energie panel.

Onder de bezielende leiding van locoburgemeester Henk Nijland konden kinderen van de Duivense basisscholen tips geven en uitwisselen om energie te sparen. Dat leverde ruim 50 tips op, waarvan 'minder lang douchen' door de aanwezige kinderen als beste werd gewaardeerd. De kinderen kregen voor hun werk een rugzak met gadgets waarin ondermeer een 'douche-zandloper' !

Met hun goede tips verdienden de kinderen een gratis leskoffer 'slim met energie' voor hun school. In deze koffer zit lesmateriaal over duurzaam energiegebruik dat scholen nog jarenlang kunnen gebruiken. In totaal 11 Duivense basisscholen ontvangen binnenkort zo'n leskoffer, die wordt aangeboden door Vivare en de gemeente Duiven.