Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

In het juninummer van het Tijdschrift voor Psychiatrie:

Oplossing voor problemen niet-westerse patiënten in de psychiatrie

De psychiatrische behandeling van niet-westerse patiënten verloopt vaak moeizaam. Patiënten melden zich niet of breken de behandeling voortijdig af. Hoe kan dit beter? De Nijmeegse hoogleraar transculturele psychiatrie Frank Kortmann analyseerde dit probleem, ontwierp een model voor verbetering en illustreert dit met voorbeelden. Hij onderscheidt algemene problemen in het aangaan van een hulpverleningsrelatie en meer specifieke problemen in de transculturele diagnostiek en behandeling.

Een voorbeeld van de eerste categorie: Geeft een mannelijke hulpverlener een vrouwelijke islamitische patiënt een hand? Door zich aan te sluiten bij de voorkeur van de vrouw, vanwege het grote verschil in belang van de zaak, draagt hij bij aan een goede werkrelatie.

Moeilijker is de vraag: Mag hij zo'n patiënte vragen om een gesprek onder vier ogen, zonder aanwezigheid van haar echtgenoot? Wil hij contact blijven houden met de patiënt, dan moet hij, via geven en nemen, proberen te zoeken naar een compromis dat voor beide partijen aanvaardbaar is.

Diagnostische problemen ontstaan doordat niet-westerse patiënten hun klachten soms op een andere manier uiten dan westerse patiënten, bijvoorbeeld in de vorm van hem onbekende lichamelijke metaforen, zoals: Mijn gezondheid is gebarsten als glas of Ik heb het lachen en liefhebben verleerd. Eigenlijk wil ik niet ademhalen. Dit vraagt om een nauwkeurige analyse van de betekenis van het verhaal en gedrag van niet-westerse patiënten. Ook hebben niet-westerse patiënten soms andere verwachtingen van een behandeling. Zij hechten soms sterker aan concrete adviezen of aan medicatie. Hun therapietrouw wordt versterkt door zo mogelijk aan te sluiten bij deze verwachtingen, mits professioneel verantwoord, en uitgebreide uitleg te geven over de voorgestelde behandeling.

Dit model is toepasbaar in alle vormen van psychiatrie en, meer algemeen, in alle vormen van geneeskunde.




Ingezonden persbericht