Ingezonden persbericht


VNG Magazine nr. 12 vrijdag 10 juni 2011


* VNG sluit gelederen over Bestuursakkoord
In Ulft kwamen de gemeenten weer op één lijn over het Bestuursakkoord. Met kabinet en Tweede Kamer proberen ze nieuwe afspraken te maken over de uitvoering van de Wet werken naar vermogen. De ledenvergadering vormde dit jaar de hoofdmoot van het VNG Jaarcongres. In dit nummer een uitgebreid verslag, maar ook aandacht voor andere onderdelen, zoals de inspirerende betogen van jeugdprofessor Micha de Winter en Nationale ombudsman Alex Brenninkmeijer.


* Collectieve acties op komst
De achterban van de grootste ambtenarenvakbond ABVAKABO FNV en die van CNV Publieke Zaak hebben in grote meerderheid het eindbod voor een nieuwe cao gemeenten afgewezen. Collectieve acties zijn op komst.


* Kinderrechten basis voor lokaal jeugdbeleid
Hoewel veel gemeenten met de mond belijden dat ze kindvriendelijk zijn, schort er in de praktijk nog wel het een en ander aan. Het Kinderen in Tel Databoek neemt sinds 2006 alle gemeenten de maat. Het zou niet zo gek zijn lokaal beleid te toetsen op de gevolgen voor de jongste inwoners: een 'kindeffectrapportage'.


* Gevaren van bezuinigingen op integriteitsbeleid De impact van de economische recessie op de overheidsuitgaven tekent zich steeds duidelijker af. Nu sinds een jaar driftig wordt gesneden in gemeentelijke budgetten, ontkomt ook het integriteitsbeleid niet aan financiële kortingen. Daar zitten risico's aan.


* Water en brood
Onderweg naar de feestavondwerden de deelnemers van het VNG Jaarcongres in Doetinchem dinsdagavond opgewacht door SP'ers die actievoerden tegen de bezuinigingen op de sociale werkvoorziening. In plaats van een Oosters, Achterhoeks of Italiaans buffet bood deze ober de congresgangers water en brood aan. Het was weer eens iets anders dan de spreekwoordelijke geraniums waarachter de Wsw'ers dreigen te verdwijnen.

*Gemeentefonds slinkt
Gecorrigeerd voor prijsontwikkeling valt de groei van het Gemeentefonds, het accres, de komende jaren negatief uit, zo blijkt uit de meicirculaire.


* Geen vrije keuze voor geboorteplaats
Er komt geen mogelijkheid voor ouders om bij de aangifte van de geboorte van een kind een andere geboorteplaats te kiezen.


* VNG Nieuws
VNG Jaarcongres
Ook het VNG Nieuws is grotendeels gewijd aan een terugblik op het VNG Jaarcongres. Met onder andere:

* Ontmoetingen bij de VNG-stand

* Overhandiging van diverse rapporten

* Bestuurssamenstelling

* Deelcongressen

* Talent for governance

Neem stelling!
Op het digitale platform www.vngmagazine.nl kunnen lezers stelling nemen over wat hen bezighoudt in het lokaal bestuur. Afgelopen week:

* Manuel Kneepkens vraagt zich af hoeverre de Nederlandse politiek onder invloed staat van horoscopen, waarzeggers en sterrenwichelaars.
* Nederland heeft de gordijnen gesloten. Politicoloog André Krouwel over ontwikkelingssamenwerking en solidariteit met Balkanlanden Discussieer mee op www.vngmagazine.nl.

Nummer 13, verschijnt op 24 juni 2011.