Gemeente De Marne



Informatie over EHEC-bacterie Duitsland

In met name het noorden van Duitsland zijn veel mensen ziek geworden als gevolg van een besmetting met de EHEC bacterie. Dit is een bacterie die verspreid kan worden via (onvoldoende verhit) vlees, groente en fruit. Besmetting kan bij de mens leiden tot (bloedige) diarree, braken en in sommige gevallen tot ernstige problemen van onder anderen de nieren en bloedarmoede (HUS).

Omdat de provincie Groningen grenst aan Duitsland, doen veel Groningers inkopen in Duitsland. Ook consumeren veel Groningers producten uit Duitsland. Er zijn op dit moment geen aanwijzingen dat in Groningen of elders in Nederland een verhoogd risico op deze ziekte is.

De bron van besmetting in Duitsland is nog niet bekend. Wel is bekend dat de bacterie in het algemeen verspreid kan worden via (rauw) vlees en ongewassen groente en fruit.

Verklein de kans op besmetting

Om de kans op besmetting met ziekteverwekkers via voedsel, waaronder EHEC,
zo klein mogelijk te maken, gelden de volgende algemene adviezen:

was uw handen voordat u voedsel gaat bereiden
bereid voedsel op een hygiënische wijze
gebruik een snijplank die voor vleesbereiding is gebruikt niet voor het snijden van groente/fruit
verhit vleesproducten zorgvuldig
was verse groenten en fruit voor consumptie
was uw handen na voedselbereiding
was altijd uw handen na toiletbezoek

Actuele informatie over de verspreiding in Duitsland , veelgestelde vragen en informatie over de EHEC bacterie is te vinden op de RIVM website.

Leens, 09 juni 2011 - bron: website GGD Groningen