Gemeente De Marne
Informatie over EHEC-bacterie Duitsland
In met name het noorden van Duitsland zijn veel mensen ziek geworden
als gevolg van een besmetting met de EHEC bacterie. Dit is een bacterie
die verspreid kan worden via (onvoldoende verhit) vlees, groente en
fruit. Besmetting kan bij de mens leiden tot (bloedige) diarree, braken
en in sommige gevallen tot ernstige problemen van onder anderen de
nieren en bloedarmoede (HUS).
Omdat de provincie Groningen grenst aan Duitsland, doen veel Groningers
inkopen in Duitsland. Ook consumeren veel Groningers producten uit
Duitsland. Er zijn op dit moment geen aanwijzingen dat in Groningen of
elders in Nederland een verhoogd risico op deze ziekte is.
De bron van besmetting in Duitsland is nog niet bekend. Wel is bekend
dat de bacterie in het algemeen verspreid kan worden via (rauw) vlees
en ongewassen groente en fruit.
Verklein de kans op besmetting
Om de kans op besmetting met ziekteverwekkers via voedsel, waaronder
EHEC,
zo klein mogelijk te maken, gelden de volgende algemene adviezen:
was uw handen voordat u voedsel gaat bereiden
bereid voedsel op een hygiënische wijze
gebruik een snijplank die voor vleesbereiding is gebruikt niet voor
het snijden van groente/fruit
verhit vleesproducten zorgvuldig
was verse groenten en fruit voor consumptie
was uw handen na voedselbereiding
was altijd uw handen na toiletbezoek
Actuele informatie over de verspreiding in Duitsland , veelgestelde
vragen en informatie over de EHEC bacterie is te vinden op de RIVM
website.
Leens, 09 juni 2011 - bron: website GGD Groningen