Gemeente Achtkarspelen


2011/JM_56
Buitenpost, 9 juni 2011

Bezuinigingen Achtkarspelen onontkoombaar
Ambtelijke fusie met Tytsjerksteradiel schept financiële ruimte

De gemeente Achtkarspelen moet in 2012, 2013 en 2014 jaarlijks ¤ 1,3 miljoen extra bezuinigen. In 2015 moet zelfs ruim ¤ 2 miljoen extra worden bespaard. De extra bezuinigingen volgen op de ¤ 2,5 miljoen die de gemeente al moet bezuinigen ten gevolge van 10% korting op het gemeentefonds door het Rijk. In de kadernota schetst het college van burgemeester en wethouders een uitgebreid keuzepakket aan bezuinigingsvoorstellen. Verregaande intensivering van de samenwerking met Tytsjerksteradiel is daarbij een voorwaarde voor een duurzaam gezonde financiële uitgangspositie. De lokale lasten blijven in het collegevoorstel voorlopig ongemoeid.

De inkomsten en uitgaven van de gemeente dreigen bij ongewijzigd beleid uit balans te raken. Het Rijk kort de gemeente voor ruim ¤ 1,1 miljoen op de Wet Werk en Bijstand en de Wet Sociale Werkvoorziening. Als gevolg van de economische crisis krijgt de gemeente minder inkomsten uit grondverkopen en leges. De kansen van bijstandsgerechtigden op de arbeidsmarkt nemen af en er wordt een groter beroep gedaan op het armoedebeleid.

In de kadernota schetst het college drie inhoudelijk verschillende bezuinigingsscenario's: 'Sociaal bewogen en zorggericht', met het accent op goede zorg en dienstverlening aan de burger. 'Ontwikkelingsgericht en duurzaam', gericht op investering in de infrastructuur, economie en werkgelegenheid, met oog voor natuur en milieu. 'Financieel robuust en toekomstgericht', waarbij op alle beleidsterreinen wordt bezuinigd, zodat er geld wordt vrijgemaakt voor nieuwe investeringen en opbouw van financiële reserves. De drie scenario's zijn denkrichtingen die het college de gemeenteraad voorlegt. Met de eerste twee scenario's kan een jaarlijkse besparing worden gerealiseerd van ¤ 1,7 tot ¤ 2,7 miljoen. Het laatste scenario levert structureel ¤ 2,7 tot ¤ 3,7 miljoen op. Het is aan de raad om te beslissen waar uiteindelijk op moet worden bezuinigd.

Het is kiezen tussen hoofdpijn en buikpijn, zo stelt het college. Door de economische crisis, kortingen van het Rijk op gemeentelijke inkomsten en de toekomstige krimp in de regio staat de leefbaarheid en het behoud van voorziening als bibliotheek, zwembad en muziekschool onder druk. Daarom dringen burgemeester en wethouders er bij de raad op aan de eigen ambtelijke organisaties met die van samenwerkingspartner Tytsjerksteradiel samen te voegen tot één ambtelijk apparaat, waarbij de politieke en bestuurlijke zelfstandigheid van beide gemeenten gewaarborgd blijft. Vanaf 2015 zal dit een structurele besparing opleveren van minimaal ¤ 1 miljoen. Intensivering van de samenwerking met buurgemeente Kollumerland c.a. levert in de ogen van het college geen oplossing voor het bezuinigingsvraagstuk. Er blijft ruimte om op deelterreinen elkaar waar nodig te versterken.

Verder zet Achtkarspelen samen met de andere Noordoost Friese gemeenten en de provincie, hoog in op ruimtelijke, economische en sociale ontwikkeling van de regio binnen het regionale samenwerkingsverband Netwerk Noordoost. Door de krachten te bundelen, ontstaan er nieuwe kansen om met cofinanciering strategisch projecten te realiseren, zoals upgrading van de Skieding, ontwikkeling van het stationsgebied in Buitenpost, versterking van De Kruidhof en ontwikkeling van Skûlenboarch-Westkern. Bovendien biedt Netwerk Noordoost kansen voor duurzaam behoud van regionale voorzieningen. Tenslotte wil het gemeentebestuur hoge prioriteit geven aan de aanleg van glasvezel en de regiomarketingcampagne 'Dwaande'.

Noot voor de reactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Jaap Middel, communicatieadviseur van de gemeente Achtkarspelen, telefoon 06 511 29 229.

Freonlike groetnis,
Vriendelijke groet,

Jaap Middel
communicatieadviseur

Stationsstraat 18
Postbus 2
9285 ZV Buitenpost

t (0511) 548267 / 06 51 12 92 29
i www.achtkarspelen.nl