Gemeente Utrecht

Actuele mondelinge vragen mevrouw M.W. Haage (PvdA) over intimidatie door Utrechtse huisbazen.

Gisteravond is het ombudsteam van de Partij van de Arbeid benaderd door een Utrechtse student die over de grimmige verhouding met zijn huisbaas vertelde. Een geschil over het betalen van een achterstallige elektriciteitsrekening is ontaard in intimidatie en naar het lijkt diefstal, bedreiging en schending van het huurrecht van de zes kamerhuurders. Een veroordeling door de rechter van deze huisbaas met een boete heeft de situatie niet verbeterd, eerder verslechterd. Één van de huurders is toen vertrokken, waarna een klusjesman van de huisbaas is ingetrokken en de situatie is geëscaleerd. Vannacht zijn ook de overige huurders gevlucht. Het is helaas niet de eerste keer dat malafide huisbazen op de Utrechtse woningmarkt op deze wijze hun gang lijken te kunnen gaan. Tijdens de RIA afgelopen dinsdag over de huurteams zijn hiervan andere voorbeelden genoemd. Maar dat huurders zelfs op de vlucht moeten baart de Partij van de Arbeid ernstige zorgen.

Daarom hebben wij de volgende vragen aan het college:


1) De veroordeling van de rechter voor intimidatie met een boete haalt bij de 'groothuizenbezitters' niet veel uit, zo is gebleken. Kan de burgemeester in het geval van ernstige intimidatie van een verhuurder deze persoon een gebiedsontzegging opleggen of door middel van de wet BIBOB de verhuurder zijn vergunningen ontnemen? Welke andere maatregelen kunnen er worden genomen om de veiligheid van de huurders te borgen?
2) Voor het huisvesten van meer dan vier huurders is een omzettingsvergunning nodig. In 2007 heeft een woordvoerder van de gemeente gezegd dat deze zogenaamde 'groothuizenbezitters' extra gecontroleerd zouden worden. Is deze extra handhaving daarna weer verslapt? Zo ja, bent u het met de PvdA eens dat op de malafide verhuurders extra strang moet worden gecontroleerd?
3) Wat gebeurt er met meldingen die binnenkomen op het meldpunt ongewenst verhuurdersgedrag wat onder het Utrechtse huurteam valt?
4) In de gemeente Rotterdam is er een gemeentelijk meldpunt voor klachten over huisbazen. Als voorbeelden worden genoemd: intimiderend gedrag, maar ook afsluiten van gas, water en licht. Waar kunnen huurders uit Utrecht zich melden wanneer zij met een klacht over hun huisbaas naar de gemeente willen? Bent u bereid om - ook voor het verkrijgen van inzicht in deze problematiek - ook voor Utrecht een gemeentelijk meldpunt te openen?