Gemeente Lochem


Almen krijgt buurtsuper

Een van de grootste wensen van de Almenaren wordt na jaren vervuld. Almen krijgt weer een buurtsuper. Woningstichting De Groene Waarden besloot vorige week het voormalige Rabobank pand in Almen aan te kopen. Na een grondige verbouwing, mogelijk gemaakt door subsidies van de provincie, Regio Stedendriehoek en de gemeente Lochem, wordt hier medio september een AttentPlus buurtsuper gevestigd. Op 9 juni om 19.30 uur zal Support & Co in Ons Huis in Almen een toelichting geven op de AttentPlus formule en de plannen voor Almen.

De aankoop van het pand, de verbouwing en realisatie van een heuse buurtsuper is het langverwachte resultaat van intensieve samenwerking. De Vereniging Almens Belang (VAB), woningstichting De Groene Waarden, Support & Co en de gemeente Lochem (inclusief Het Plein) werken - op initiatief van de VAB - al jaren aan de realisering van een buurtsuper in Almen. Wethouder Wilma Heesen: "Een buurtsuper draagt bij aan de lokale samenleving en leefbaarheid van kleine kernen en wij hopen dat dit zeker voor Almen zal gelden. Als gemeente hebben we daar graag ons steentje aan bijgedragen. Gelukkig hebben ook de provincie Gelderland en de Regio Stedendriehoek nut en noodzaak ingezien en subsidies toegekend aan dit project, wat overigens ook als voorbeeld zal dienen voor vergelijkbare kleine kernen in onze regio."

Vorige week bereikte Woningstichting De Groene Waarden een akkoord over de aankoop van het pand aan de Dorpstraat 31b in Almen. Directeur Yolanda Winkelhorst: "Als maatschappelijk ondernemer vinden we het belangrijk te investeren in het behouden en verbeteren van de leefbaarheid in ons werkgebied. Het helpen realiseren van een buurtsuper in Almen, zeker een met het concept van Support & Co, past daar helemaal in en om die reden heeft onze Raad van Commissarissen groen licht gegeven voor de aankoop van dit pand."

De Vereniging Almens Belang (VAB) toont zich zeer verheugd over de aankoop van het voormalige Rabobank gebouw. Coby Wiltink, secretaris van de VAB: "We zijn al heel lang bezig om iets van de grond te krijgen en er is over verschillende locaties in Almen gesproken. Dat het nu eindelijk gelukt is en ook nog in zo'n mooi pand in het hart van Almen, stemt ons allemaal heel gelukkig. We gaan ons nu heel hard inspannen om onze mede Almenaren ervan te overtuigen hun boodschappen voortaan dicht bij huis te halen."

Support & Co, straks huurder van het pand aan de Dorpstraat zal medio september een AttentPlus buurtsuper in Almen vestigen. Support & Co begeeft zich op het raakvlak van zorg en sociaal ondernemerschap en exploiteert buurtsupers in kleine kernen in heel Nederland. Jan van der Meer van Support & Co: "In kleine dorpskernen waar de leefbaarheid onder druk staat, zoals in Almen, houden wij met veel succes supermarkten draaiende. We zetten in op kleinschalige service en producten van uitstekende kwaliteit én bieden kansen aan mensen met afstand tot de arbeidsmarkt. Wij bieden hen op maat gesneden leer- werktrajecten of zinvolle dagbesteding in een normale werkomgeving aan." Voor de bemensing van de winkel heeft Support & Co afspraken gemaakt met Het Plein en wordt gebruik gemaakt van vrijwilligers.