Gemeente Lelystad

Lelystadse coffeeshop binnenkort open

Donderdag 9 juni 2011

Eind mei zijn de bouwwerkzaamheden gestart en naar verwachting opent de coffeeshop aan de Middenweg 4 in Lelystad in juli of augustus haar deuren.

Reguleren

Aan de komst van een coffeeshop in Lelystad is een langdurig traject vooraf gegaan. Lelystad heeft sinds 2002 een coffeeshopbeleid dat uitgaat van vestiging van maximaal één coffeeshop binnen de gemeentegrenzen. De belangrijkste reden om de vestiging van één coffeeshop toe te staan is het gebruik van en de handel in softdrugs te reguleren.

Coffeeshopbeleid

De doelstellingen van het Lelystadse coffeeshopbeleid zijn: het beschermen van het woon- en leefklimaat en het tegengaan en bestrijden van overlast en aantasting van de openbare orde; bereiken dat er een strikte scheiding komt tussen hard- en softdrugshandel en -gebruik; het terugdringen van illegale verkooppunten van softdrugs; het beperken van de gezondheidsrisico's door een gerichte preventie, voorlichting en zorg bij de gebruikers.

Vestigingsvereisten

In 2007 werd het beleid opnieuw vastgesteld met toevoeging van vestigingsvereisten, zoals de bepaling dat er geen coffeeshop gevestigd mag worden binnen een straal van 250 meter van een school, jongerencentrum of ander locatie waar jongeren onder de 18 jaar bijeen komen. In 2008 werd, nadat een aantal mogelijke locaties de revue was gepasseerd, de locatie aan de Middenweg 4 aangewezen als vestigingsplaats.

Effecten beheersbaar houden

De komst van de coffeeshop heeft als doel het gebruik van en de handel in softdrugs te reguleren, om daarmee de effecten voor de openbare orde en het woon- en leefklimaat beheersbaar te houden. Om de eventuele effecten beheersbaar te houden heeft gemeente Lelystad in overleg met politie en het Openbaar Ministerie een handhavingarrangement opgesteld. Daarin staat duidelijk wat wel en niet mag en wat de bestuursrechtelijke en strafrechtelijk sancties zijn bij overtreding. In het arrangement staat tevens wie waarvoor verantwoordelijk is. Zo is de exploitant in de eerste plaats zelf verantwoordelijk voor het reilen en zeilen in en rondom de coffeeshop. Gemeente Lelystad en politie Flevoland zien er op toe dat de exploitant en bezoekers zich aan de wet en regels houden en gaan samen handhaven, indien nodig.

Landelijke pilot: tegengaan en voorkomen van overlast

Daarnaast doet Lelystad mee aan een landelijke pilot om de effecten van een coffeeshop in de stad te onderzoeken. Door middel van een nulmeting vóór de komst van een coffeeshop en vervolg onderzoeken na vestiging van een coffeeshop, kan het effect van drugsgerelateerde overlast in relatie tot een coffeeshop gemeten worden. Op basis van deze resultaten worden met de verschillende betrokken partijen maatregelen ontwikkeld om eventuele overlast tegen te gaan en wordt bekeken welke maatregelen effectief zijn, zodat succesvolle maatregelen ook door andere gemeenten ingezet kunnen worden.