FNV Bondgenoten

Globale weergave van Congresuitslagen

Op 27 mei jl. vond het Congres `Een Levendige Vereniging' plaats. Zeker 316 congresafgevaardigden kwamen bijeen in Nijkerk om te stemmen over voorstellen die onze vereniging dichter bij leden moet brengen. We willen een meer levendige vereniging worden, waar meer leden dan nu, meepraten en meebeslissen. De voorstellen van het Hoofdbestuur geven daar een vliegende start aan.

Via de live webcast keken ruim 1.400 leden en kaderleden mee. Via twitter bereikten we ruim 20.000 mensen. Een aantal voorstellen wordt pas tijdens de tweede Congresdag op 4 november besproken. Ook worden dan de statuten besproken. In onderstaand overzicht vind je een globale weergave van de voorstellen die zijn aangenomen. Een exacte weergave van alle besluiten volgt nog.

Uitgangspunten voor de bond om aantrekkelijker te worden voor leden
- Alle vakbondsactiviteiten richten zich op de werkvloer. Bij niet-werkenden focussen we op breed gedragen issues.
- De kaderleden van FNV Bondgenoten moeten een goede afspiegeling zijn van onze leden.

- Contacten tussen leden en degenen die hen vertegenwoordigen moeten worden versterkt.

- Het moet makkelijker worden om mee te doen en mee te denken.
- De werkorganisatie van FNV Bondgenoten ondersteunt en faciliteert deze uitgangspunten.

Deskundig advies voor Bondsraad
Commissies en projecten van de Bondsraad kunnen worden aangevuld met deskundige (kader)leden en externen in een adviserende rol. Op deze manier kunnen andere / nieuwe kaderleden ook betrokken worden.

Communicatiebeleid van de vereniging en de werkorganisatie
- De communicatie richt zich op zaken die mensen belangrijk vinden.
- De wijze van communiceren en de keuze van communicatiemiddelen is afgestemd op de doelgroep/ontvanger.

- Persoonlijk contact blijft de belangrijkste pijler in de communicatie


- We gaan door met de investering in nieuwe media.
- Het gebruik van nieuwe media krijgt een plek in trainingen, zowel voor kaderleden als voor de werkorganisatie.

Experimenteren met nieuwe vormen van inspraak
Binnen de vereniging wordt minimaal twee maal per jaar geëxperimenteerd met nieuwe vormen van inbreng en inspraak (referenda, denktanks, digitaal besluitvormen, ledenpanels, peilingen, etc) waarbij een duidelijk doel vooraf wordt vastgelegd. Een succesvol experiment wordt vervolgens ingevoerd binnen de vereniging.

Informatie over Bondsraad en Congresbesluiten
Leden worden voortaan geïnformeerd over besluiten die zijn genomen in de Bondsraad en in het Congres.

Informatie over actief worden bij de bond
Leden worden geïnformeerd over mogelijkheden om actief te zijn bij de bond waarbij het van belang is wederzijdse verwachtingen duidelijk te maken.

Criteria voor kadergroepen
Er zijn criteria voor kadergroepen vastgesteld waar zo veel mogelijk aan moet worden voldaan. Het gaat dan over de zichtbaarheid van de activiteiten zodat kaderleden samen met leden op de werkvloer aan ledenwerving en ledenbehoud kunnen werken. Deze activiteiten moeten aansluiten bij de wensen en problemen van leden, maar ook bij de uitgangspunten van het bondsbeleid. De bestuurder zal hierin ondersteuning gaan bieden.

Herkenbare profilering van de sectoren
Sectoren gaan zich met hun vakbondsactiviteiten zo veel mogelijk herkenbaar en zichtbaar profileren. Hierdoor communiceren zij richting hun leden onder de naam "FNV" gevolgd door de sectornaam.

Profilering van sectoren in de zeggenschapslijn Sectoren kunnen zich, indien groot genoeg, direct laten vertegenwoordigen in de Bondsraad en het Congres. De bedrijfsgroepraad houdt in de samenstelling rekening met een goede sectorale en regionale spreiding. Agrarisch en Facilitair splitsen zichzelf op in twee bedrijfsgroepen.

Budget voor ledeninitiatieven
Er komt een budget voor ledeninitiatieven die bijdragen aan een sterke en levendige bond. Ledeninitiatieven moeten duidelijk worden omschreven, de indieners worden bijgestaan door bestuurders.

Spreektijd in Bondsraad en Congres
Indienen van voorstellen of amendementen door leden (over de voorwaarden voor dit indienen moet nog worden gestemd) geeft recht op spreektijd in het Congres / de Bondsraad.

Zeggenschap langs de bedrijvenlijn
De zeggenschap in de Bondsraad, het Congres en de bedrijfsgroepen blijft geregeld via de bedrijvenlijn. Leden zijn voor wat betreft actief en passief kiesrecht langs 1 lijn vertegenwoordigd.

Rechtstreeks kiezen van Bondsraad en Congres
Leden kiezen de Bondsraad en het Congres rechtstreeks. Dat betekent dat alle leden van de betreffende bedrijfsgroep schriftelijk of digitaal kun stem kunnen uitbrengen om hun afvaardiging in de Bondsraad en het Congres te kiezen.

Evenredige vertegenwoordiging Congres en Bondsraad Er geldt een systeem van evenredige vertegenwoordiging voor het Congres en de Bondsraad. Dit houdt in dat het aantal zetels wordt bepaald door het aantal leden van de betreffende bedrijfsgroep en dat iedere vertegenwoordiger 1 stem heeft.

Kiezen van het Hoofdbestuur
Bij het kiezen van een nieuw Hoofdbestuur (na afloop van de zittingstermijn of bij tussentijds aftreden) worden zoveel mogelijk leden betrokken. Daarom zal dit plaatsvinden op het Congres. Indien een deel van het Hoofdbestuur tussentijds gekozen moet worden, dan gebeurt dit door de Bondsraad.

Kernwaarden voor kaderleden
Er zijn kernwaarden voor functieprofielen voor kaderleden vastgesteld. Dit zijn: werken aan een machtsbasis binnen bedrijf of groep, bouwen van netwerken, betrekken van mensen, openheid, deskundigheid, betrouwbaarheid, respect, integriteit, zorgvuldigheid, gericht op samenwerking. Kaderleden dienen lid te zijn van een FNV bond.

Systematisch evaluatie
Projecten, activiteiten en terugkerende werkzaamheden worden systematisch geëvalueerd. Dit wordt standaard onderdeel van de werkplanning.

Effectief vergaderen
Er komt aandacht voor effectief vergaderen bij kaderleden en binnen de werkorganisatie.

Gedragscode voor gewenst gedrag
Er komt een gedragscode voor gewenst gedrag die bijdraagt aan het open karakter van een sterke bond met respect en vertrouwen in elkaar. Al bestaande regelingen worden beter en periodiek onder de aandacht gebracht.

Herkenbaarheid en zichtbaarheid van kaderleden en activiteiten Kaderleden en kadergroepen zullen zo veel als mogelijk aandacht hebben voor de herkenbaarheid en zichtbaarheid van zichzelf en hun activiteiten, passend bij hun sector en/of bedrijf. Er zal hier beleid op worden ingezet en middelen worden vrijgemaakt.

Wederzijdse verwachtingen
Voor alle kaderfuncties en kadergroepen worden wederzijdse verwachtingen helder gemaakt. Er worden profielen opgesteld waarin aan de orde komen: de aard van het kaderwerk, de tijdsinzet, de periode en de benodigde kennis en vaardigheden. Maar ook faciliteiten als ondersteuning, begeleiding, training en (bij-)scholing.

Ondersteuningsgesprekken voor kaderleden en kadergroepen Ondersteuningsgesprekken voor kaderleden en kadergroepen worden verder ingevoerd.

Opleidingsbeleid
Er wordt een opleidingsbeleid beschreven en er wordt gezorgd dat dit beleid onderschreven worden en aansluit bij de verschillende doelgroepen en toekomstvisie van de bond.

Empowerment, organizing, netwerken
Principes als empowerment, organizing en netwerken worden opgenomen in het opleidingsbeleid voor nieuw en ervaren personeel van de werkorganisatie en kaderleden. Medewerkers van FNV Bondgenoten dienen lid te zijn van de vakvereniging FNV Bondgenoten. Bij het aannamebeleid dient dit een voorwaarde te zijn. Bij de aanstelling van bestuurders en de eerste twee jaar van functioneren wordt de vereniging betrokken.

Implementatieplan
Er komt binnen 6 maanden na het Congres een plan van aanpak om het aantal actieve kaderleden uit te breiden en hun niveau te verhogen. Dit plan van aanpak is onderdeel van het implementatie plan ter realisatie van alle voorstellen en amendementen die tijdens het Congres zijn aangenomen.

Beleidsdagen
Er worden in 16 tot 20 regio's (kan ook meer of minder zijn) regiodagen georganiseerd voor leden en kaderleden. Doel is om te starten met een blijvend samenwerkingsverband op regionaal niveau. Deze dagen worden bijgewoond door ten minste 1 lid van het Hoofdbestuur.

Evalueren van sectorstructuur
Kadergroepen gaan binnen elke bedrijfsgroep hun sectorstructuur evalueren tussen 1 juli 2011 en 1 januari 2012. Centrale vragen hierbij zijn hoe de participatie van leden en kaderleden verbeterd kunnen worden en hoe de herkenbaarheid verbeterd kan worden.

Toetsingscommissie
Er komt een toetsingscommissie voor het instellen van kandidaten voor de Bondsraad en het Hoofdbestuur. Verkiesbaar gesteld Bondsraad- en Hoofdbestuurleden kunnen hierin niet benoemd worden.

Niet-gekozen kandidaten
De 4 niet-gekozen kandidaten met de meeste stemmen worden automatisch reservekandidaat en daarmee plaatsvervanger voor de Bondsraad en het Congres. De plaatsvervanger met de meeste stemmen van deze 4 is de eerste plaatsvervanger.

Zetels van de Bondsraad
Het aantal zetels van de Bondsraad wordt vastgelegd op 90. De grootte van elke delegatie (zetels) wordt bepaald door het aantal leden dat de delegatie vertegenwoordigt ten opzichte van het totaal aantal leden.

Zetels voor het Congres
Het aantal zetels voor het Congres wordt vastgelegd op 450 (inclusief de 90 Bondsraadleden). De grootte van elke delegatie (zetels) wordt bepaald door het aantal leden dat de Congresdelegatie vertegenwoordigt ten opzichte van het totaal aantal leden.