Provincie Friesland


---



---

PERSBERICHT

Nummer: 193/MK
Datum: 9 juni 2011

Provincie gaat akkoord met nieuwe gemeente De Friese Meren

Het college van Gedeputeerde Staten adviseert het kabinet-Rutte om in te stemmen met de vorming van de nieuwe gemeente De Friese Meren. Onder die naam willen Gaasterlân-Sleat, Lemsterland en Skarsterlân vanaf 1 januari 2013 samen verder.

De drie gemeenteraden hebben gezamenlijk een gelijkluidend herindelingsadvies opgesteld, dat ze naar het college van Gedeputeerde Staten hebben gestuurd. Volgens de wet moet Gedeputeerde Staten daarover een zogeheten 'zienswijze' uitbrengen aan het ministerie van Binnenlandse Zaken. De zienswijze die de provincie het ministerie zal sturen, is positief. De herindeling is in overeenstemming met de afspraken die met Provinciale Staten zijn gemaakt. Verder past de nieuwe gemeente binnen de conclusies zoals die zijn getrokken in het rapport van de Commissie van Wijzen.

Heerenveen stemt in met de toedeling van het gebied Haskerdijken-Nieuwebrug. Ook bedrijventerrein rond de A7 komen bij Heerenveen. Zo wordt groen licht gegeven voor de grenscorrectie ten gunste van Heerenveen.

Specifiek punt van aandacht van het College is de positie van de Friese taal. Verwacht mag worden dat door de nieuwe gemeente een actief taalbeleid zal worden ontwikkeld. Hierdoor wordt de Friese taal en cultuur versterkt.

De nieuw te vormen gemeente heeft ruim 51.000 inwoners. Binnen de grenzen van de nieuwe gemeente liggen straks 47 dorpen, twee Vlecke's (Joure en Lemmer) en één stad (Sloten). Het gebied bevat veel meren en kanalen en is dus een uitstekende watersportgemeente. Behalve water heeft de nieuwe gemeente ook veel bos en open polderlandschappen. De snelwegen A6 en A7 doorkruisen de gemeente en komen samen bij knooppunt Joure.


---- --