Politie Limburg-Zuid

Waarschuwing voor gevaarlijke XTC

09-06-2011 | 08:10 | Zuid-Limburg
De afgelopen negen maanden zijn Zuid-Limburg vier jonge mensen overleden na het gebruik van XTC. Toxicologisch onderzoek heeft uitgewezen dat er sprake is van XTC-tabletten met een hoge dosering MDMA (het actieve bestanddeel van XTC) en/of PMMA (een vervuiling in XTC). De werking van deze tabletten ligt een stuk hoger dan bij de tabletten die doorgaans op de markt verkrijgbaar zijn. Bij verkeerd gebruik kunnen deze tabletten dodelijk zijn. De XTC-pillen met PMMA worden vooral aangetroffen in Zuid-Limburg. Deze stof lijkt qua werking op MDMA, de stof die normaal gesproken in XTC-pillen zit. Door de vertraagde werking, neemt de kans op overdosering toe en daarmee die op levensbedreigende situaties. Pillen met hoge doseringen MDMA komen overigens in het hele land voor.

Waarschuwing van Trimbos en Mondriaan Eerder waarschuwde de instelling voor preventie- en zorgverslaving in Limburg, Mondriaan en het Trimbos instituut ook al voor de aanwezigheid XTC-pillen met hoge doseringen MDMA en PMMA. De politie sluit zich bij deze waarschuwing aan en roept XTC-gebruikers op om zeer terughoudend te zijn met het gebruik van deze harddrug.

Drugs nooit zonder risico Het gebruik van XTC - en andere illegale drugs - is sowieso nooit zonder risico, je weet namelijk nooit precies welke stof(fen) er in zitten en hoeveel. Om de risico's van drugsgebruik zoveel mogelijk te beperken, kun je je drugs laten testen. Meer informatie over het testen van XTC en andere drugs is te vinden op www.drugs-test.nl.

Bekijk het persbericht van Trimbos

Bekijk het nieuwsbericht van Mondriaan