Gemeente Stede Broec

Stede Broec MKB-vriendelijkste gemeente van Noord-Holland

09-06-2011 De gemeente Stede Broec is de mkb-vriendelijkste gemeente van Noord-Holland. Dat blijkt uit een grootschalig onderzoek van MKB-Nederland in samenwerking met het ministerie van Economische zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I) en HanzeConnect.
Alle Nederlandse gemeenten zijn op hun ondernemersklimaat doorgelicht. Aan het onderzoek werkten bijna 16.000 mkb-ondernemers mee. Regiodirecteur Fabian Nagtzaam maakte de winnende gemeente 8 juni bekend.

Burgemeester Marian Goldschmeding zal voorafgaand aan de raadsvergadering op 9 juni de bijbehorende prijs in ontvangst nemen van regiomanager Harry Lamers. Of de gemeente Stede Broec eveneens landelijk in de prijzen gaat vallen zal blijken tijdens de jaarlijks drukbezochte Zomerborrel in Den Haag van MKB-Nederland op 14 juni waar de landelijke winnaar bekend gemaakt wordt.

Stede Broec dankt de eerste positie op de ranglijst met name aan de lage lokale lasten, de tevredenheid van lokale mkb-bedrijven met het ondernemersklimaat en aan de manier waarop de communicatie en het beleid richting ondernemers vorm gegeven wordt.

Aan de verkiezing mkb-vriendelijkste gemeente van Nederland ligt een grootschalig onderzoek ten grondslag dat per provincie is uitgevoerd door HanzeConnect. In totaal zijn bijna 16.000 ondernemers (gemiddeld 35 per gemeente) ondervraagd op vier onderwerpen: het lokale ondernemersklimaat (regelgeving, lokale belastingen, ondernemersvriendelijkheid e.d.), communicatie en beleid, het imago van gemeenten (waar - anders dan in de eigen gemeente - zouden zij zich juist wel en juist niet willen vestigen) en over de hoogte van de gemeentelijke lasten. Bij het laatste onderdeel is ook het OZB-tarief betrokken (officieel overzicht van het Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden).

Op een van de vier onderdelen komt Stede Broec als absoluut beste uit de bus: gemeentelijke lasten. Amsterdam heeft het beste imago als vestigingsplaats, Koggenland scoort het beste op tevredenheid onder ondernemers en Diemen scoort het hoogst waar het gaat om communicatie en beleid.

Top 10 mkb-vriendelijkste gemeenten van Noord-Holland:


1. Stede Broec

2. Koggenland

3. Heerhugowaard

4. Edam-Volendam

5. Amstelveen

6. Heiloo

7. Zandvoort

8. Diemen

9. Purmerend

10. Haarlem
09-06-2011