Dura Vermeer

Almere - 09 juni 2011

Bouw eerste fase Almere Hout Noord komt dichterbij

Dura Vermeer en woningcorporatie Ymere hebben vandaag een samenwerkingsovereenkomst op hoofdlijnen ondertekend inzake de ontwikkeling van de projectmatige bouw in de eerste fase van Almere Hout Noord (2012 - 2014).

Bestuurders Stefan Schuwer van Ymere en Ronald Dielwart, lid van de Raad van Bestuur van Dura Vermeer, bekrachtigden gisteren de overeenkomst.

Fase 1
In totaal worden er in Fase 1 circa 930 woningen en ondernemersruimten gerealiseerd. Hiervan worden circa 275 kavels via de gemeente aan particuliere opdrachtgevers verkocht en is 30% van de woningen voor de sociale sector (koop/huur) bestemd. Voor Fase 1 zal Ymere met Dura Vermeer samenwerken en gezamenlijk de circa 650 koop- en huurwoningen ontwikkelen. Ronald Dielwart: ''Een mooie kans om de structurele samenwerking met Ymere en onze meerjarige activiteiten in Almere kracht bij te zetten.'' De planning is dat er dit najaar wordt gestart met de verkoop van kavels en woningen. Daarbij is de intentie om vanaf mei 2012 met de bouw te starten. Stefan Schuwer: ''Met de gemeente Almere hebben we een plezierige en vruchtbare samenwerking, waarbij wij erop vertrouwen dat de toevoeging van Dura Vermeer voor Fase 1 zeer waardevol is. Niet alleen voor onze samenwerking maar ook voor de meer dan duizend belangstellenden en initiatiefnemers die zich al bij de gemeente Almere en Ymere hebben gemeld voor het stadsdorp Hout Noord.

Nieuwe manier van gebieds- en opstalontwikkeling Almere Hout Noord wordt ontwikkeld als een sociaal duurzame wijk, een stadsdorp waar je wat met elkaar hebt. Hier wordt de wijze van wonen en werken niet van bovenaf opgelegd, maar van onderop vorm gegeven. Zowel voor de kavels als de woningen is het streven zoveel mogelijk mensen de ruimte te geven om hun ideale woon- of werkruimte (mede) vorm te geven en hierin het initiatief te nemen. Het betreft een nieuwe manier van gebieds- en opstalontwikkeling waar partners elkaar moeten blijven uitdagen, aldus Stefan Schuwer. Naar verwachting worden rond deze zomer met de eerste initiatiefnemers intentieovereenkomsten gesloten, waarmee ''de Wijk voor initiatieven'' daadwerkelijk vorm krijgt.

Bijzondere eerste wijk in Almere Hout
Sinds 2009 werken Ymere en de gemeente Almere als gebiedsregisseurs aan de (plan)ontwikkeling voor stadsdorp Hout Noord. Almere Hout Noord is de eerste grote woon- en werkwijk in het nieuwe stadsdeel Almere Hout, aan de oostzijde van de stad. Er komen gefaseerd over tien jaar ongeveer 4.300 woningen, voor alle inkomensklassen. Het plangebied heeft een omvang van ongeveer 335 hectare en wordt ontwikkeld als dynamisch stadsdorp.

---