Avantium sluit EUR 30 Million Financiering af voor YXY Technologie

Persbericht van PR Newswire

AMSTERDAM, June 9, 2011 /PRNewswire/ --

Avantium heeft vandaag bekend gemaakt dat het succesvol EUR 30 miljoen financiering heeft opgehaald. Het bedrijf gaat het kapitaal gebruiken voor het bouwen en opereren van de testfabriek in Geleen. Op basis van Avantium's baanbrekende YXY technologie, zal de fabriek Furanics bouwstenen voor groene materialen produceren.
Avantium heeft voor deze financieringsronde gerenommeerde investeerders aangetrokken: Sofinnova Partners, Aster Capital en De Hoge Dennen. Daarnaast hebben de bestaande investeerders Aescap Venture, Capricorn Cleantech Fund, ING Corporate Investments en Navitas Capital aan de financiering deelgenomen. In totaal investeren de nieuwe en bestaande investeerders EUR 25 miljoen in Avantium. Tevens heeft met Ministerie van Economie, Landbouw en Innovatie een TERM subsidie en een innovatiekrediet van EUR 5 miljoen toegewezen aan Avantium. Om de aandeelhoudersbasis in lijn te brengen met de strategie van de onderneming, zal een deel van het opgehaalde geld gebruikt worden om de aandeelhouders DFJ Esprit, AlpInvest, Eastman, EDBI en Pfizer uit te kopen.
Groene materialen van de toekomst
Avantium bouwt de testfabriek om te demonstreren dat met de YXY technologie op een kostenefficiënte manier Furanics bouwstenen kunnen worden geproduceerd voor groene materialen en biobrandstoffen. De fabriek zal ook worden gebruikt om grotere hoeveelheden YXY materiaal te maken voor de ontwikkeling van een nieuwe generatie aan materialen, plastics en chemicaliën. Hiermee wordt de ontwikkeling en commercialisering van een groene polyester mogelijk gemaakt, die PEF wordt genoemd. PEF is een duurzaam polymeer dat gemaakt kan worden uit biomassa in plaats van aardolie. Avantium verwacht dat PEF het materiaal van de toekomst kan worden dat olie-gebaseerde plastics zoals PET gaat vervangen. Avantium heeft aangetoond dat PEF een aantal eigenschappen heeft die significant beter zijn dan PET, waaronder de lagere doorlaatbaarheid van zuurstof, water en koolzuur, en betere hittebestendigheid. Avantium's YXY technologie maakt het mogelijk om 100% groene en 100% recyclebare plastics te maken die kunnen concurreren op prijs en prestatie met huidige plastics zoals PET. Avantium werkt actief aan het ontwikkelen van PEF flessen voor water, frisdranken, voedsel, cosmetica en wasmiddelen. Daarnaast werkt het bedrijf aan PEF vezels voor textiel en tapijten, polyamides, verven en lakken.
Overweldigende interesse
Tom van Aken, Chief Executive Officer van Avantium: "We zijn trots dat we Soffinova, Aster en De Hoge Dennen als nieuwe investeerders aan boord hebben kunnen halen nu we op het punt staan om onze YXY technologie op te schalen en te commercialiseren. De steun van onze bestaande aandeelhouders en het aantrekken van deze gerennomeerde investeerders bevestigen het enorme potentieel van onze technologie en producten. Er is een overweldigende interesse van bedrijven om onze YXY bouwstenen te gaan gebruiken voor een breed scala aan toepassingen zoals PEF flessen voor water, frisdrank en bier, PEF vezels voor textiel en tapijten, kunststoffen voor de automobiel industrie en electronische materialen. De financiering stelt ons in staat om ons proces op grote schaal te bewijzen en samen te werken met wereldleidende merken om deze nieuwe materialen te testen. We zijn ook zeer verheugd met de steun van het Ministerie van EL&I aan Avantium, als onderdeel van het toewerken naar de biobased economy". Sterke investeerdersbasis
Michiel de Haan, Voorzitter van de Raad van Commissarissen van Avantium en General Partner van Aescap Venture: "Deze financieringsronde vertegenwoordigt een enorme versterking van onze investeerdersbasis. We zijn heel blij dat er zulke topinvesteerders zich aansluiten bij ons om mee te bouwen aan Avantium als technologieleider in groene bouwstenen. Ik wil ook de vertrekkende aandeelhouders bedanken voor hun rol bij het oprichten van deze onderneming."
Unieke technologie met enorm marktpotentieel
Denis Lucquin, General Partner van Sofinnova Partners, die toe zal treden tot de Raad van Commissarissen van Avantium: "We hebben in Avantium een first-class management team gevonden dat staat te trappelen om het bedrijf mee te laten spelen in de hoogste klasse van de wereldcompetitie in plastics en materialen die van biomassa gemaakt worden in plaats van olie. De unieke YXY technologie geeft Avantium de mogelijkheid om als eerste bedrijf een volledig biobased polyester naar de markt te brengen dat geschikt is voor water- en frisdrankflessen. Dit vertegenwoordigt een enorme markt. Er zijn nog vele andere toepassingen om te ontwikkelen, zoals Avantium's samenwerking met Teijin Aramid laat zien. Sofinnova kijkt er bijzonder naar uit om onderdeel te zijn van een bedrijf dat zulke kansen voor zich heeft". Over Avantium
Avantium is een leidend technologiebedrijf, actief in de chemie en cleantech industrie. De onderneming ontwikkelt en commercialiseert YXY - de merknaam voor het maken van groene bouwstenen voor de productie van materialen en brandstoffen - die kunnen concurreren op basis van prijs en prestatie. Avantium levert ook R&D diensten en systemen aan leidende ondernemingen in de energie en chemische industrie, gericht op de ontwikkeling van nieuwe katalytische processen. De klanten van Avantium's R&D diensten en systemen zijn wereldwijd opererende ondernemingen, zoals Royal Dutch Shell, BP en Sasol. Avantium heeft haar kantoor en laboratoria in Amsterdam. Het bedrijf heeft begin 2011 haar pharmaceutische activiteiten uitgesponnen onder de naam Crystallics.
Bezoekt U http://www.avantium.com of http://www.yxy.com. Over YXY
Avantium is de ontwikkelaar van YXY - de technologie voor het maken van groene bouwstenen voor de productie van materialen en brandstoffen, die kunnen concurreren op basis van prijs en prestatie. YXY (uitgesproken als ~iksie) staat voor een gepatenteerde technologie die biomassa omzet naar Furanics bouwstenen, zoals FDCA (2,5-Furandicarboxylic acid). FDCA is het monomeer waarvan Avantium het 100% groene en 100% recyclebare polyester PEF (poly-ethylene-furanoate) maakt. YXY is de ideale oplossing voor de uitdagingen van vandaag, omdat het mogelijk maakt om koolhydraten economisch om te zetten in duurzame producten. Dit snelle en kostenefficiënte proces is gebaseerd op Avantium's bewezen technologie en expertise op het gebied van chemische katalyse. YXY kan toegepast worden in bestaande chemische productie installaties. Avantium werkt samen met industriele partijen en consumentenbedrijven voor het uitrollen van groene materialen en brandstoffen op basis van YXY technologie. Voor meer informatie, zie http://www.yxy.com.

Avantium

CONTACT: Voor meer informatie kunt U contact opnemen met MariëtteHoogendoorn (tel 020-586-8010)