Ingezonden persbericht


Hilversum, 6 juni 2011

Nederland Helpt Haïti - het vervolg:

Wederopbouw en herstel in Haïti verlopen traag

HILVERSUM, 6 juni - Anderhalf jaar nadaat Haïti werd getroffen door een zware aardbeving, is het land nog steeds grotendeels afhankelijk van noodhulp en is maar mondjesmaat sprake van herstel en wederopbouw. Dat zijn de voornaamste bevindingen van Jeroen Pauw, die speciaal voor de uitzending Nederland Helpt Haïti - het vervolg naar het Latijns-Amerikaanse land reisde om de balans op te maken. Verder blijkt dat van de 111 miljoen euro die begin vorig jaar werd opgehaald tijdens de nationale hulpactie Nederland Helpt Haïti nog lang niet alles is besteed. Pauw sprak tijdens zijn reis met hulpverleners, maar ook met getroffen Haïtianen. Nederland Helpt Haïti -" het vervolg wordt op donderdag 9 juni van 22.22 tot 22.57 uur uitgezonden op Nederland 1.

De inwoners van Haïti wijzen, als hen wordt gevraagd naar de trage wederopbouw, naar de corrupte en slecht functionerende overheid: "Telkens als er iemand met een goed hart komt om hulp te bieden, zijn er mensen in de regering die het tegenhouden."

De hulpverleners daarentegen, steken de hand ook in eigen boezem: "Je kunt mensen die nu nog in een tent wonen pas een alternatief bieden als het de moeite waard en menswaardig is. Er zijn hulporganisaties genoeg, maar die werken lang niet allemaal goed samen. We hebben goed noodhulp geboden, maar een allesomvattend plan om de wederopbouw ter hand te nemen, daar zijn we niet in geslaagd." En een collega-hulpverlener zegt hierover: "Je moet in dit land als hulpverlener van te voren niet te veel verwachtingen hebben, anders raak je te snel teleurgesteld."

Jeroen Pauw zag in Haïti echter ook een diverse door de Samenwerkende Hulp Organisaties (SHO) gefinancierde projecten, die wel degelijk een bijdrage leveren aan het herstel. Hij ging op bezoek in een klein ziekenhuis waar het Rode Kruis choleraslachtoffers helpt en sprak met Haïtianen die met een lening van Oxfam Novib een klein winkeltje zijn begonnen en hierdoor voor zichzelf kunnen zorgen. Verder keek de cameraploeg mee met hulpverleners van Cordaid, die samen met de lokale bevolking nieuwe, stormbestendige huisjes neerzetten.

Het natuurgeweld in Haïti kostte tussen de 200.000 en de 300.000 mensen het leven en bijna 1,5 miljoen mensen werden dakloos. Een week later werd in ons land de grote nationale televisieactie Nederland Helpt Haïti gehouden. De hele dag werkten commerciële en publieke omroepen op radio en televisie samen om geld in te zamelen voor de slachtoffers van de aardbeving. Voor de SHO werd die avond maar liefst ruim 111 miljoen euro opgehaald. Het was daarmee de op een na succesvolste hulpactie ooit op de Nederlandse televisie. Jeroen Pauw presenteerde deze grote benefietshow samen met Beau van Erven Dorens en Linda de Mol.

Direct na de actie verschenen er kritische berichten over de verantwoording van het geld. De SHO hebben destijds toegezegd om tussentijds te melden waar de ingezamelde miljoenen voor worden gebruikt.

Jeroen Pauw ging op onderzoek uit in Haïti (© NOS). Klik hier voor foto

Nederland Helpt Haïti - het vervolg

Donderdag 9 juni

22.22-22.57 uur (Nederland 1)

Presentatie: Jeroen Pauw