Gemeente De Wolden
-------------------------------------------------------------



Persbericht







Zuidwolde, 6 juni 2011



Algemene beschouwingen zeven fracties De Wolden

Donderdag 9 en 16 juni staat de Kadernota op de raadsagenda

De zeven fracties van de gemeenteraad van de Wolden hebben hun meningen over de Kadernota 2012 verwoord in een eigen verhaal, de zogeheten algemene beschouwingen. In de raadsvergadering op 9 juni aanstaande reageren de fracties op elkaars beschouwingen, moties en amendementen.
Om inwoners een indruk te geven wat zij donderdag kunnen verwachten, verwoordt de griffie per fractie enkele punten uit deze beschouwingen.

Het college van burgemeester en wethouders van De Wolden heeft vorige maand de kadernota 2012 aangeboden aan de raad. Hierin vraagt het college aan de raad om de financiële kaders voor de programmabegroting 2012 vast te stellen. De Wolden is een financieel gezonde gemeente, maar ook zij komt onder meer door rijksbezuinigingen in een ander financieel vaarwater terecht. Daarnaast is De Wolden een gemeente met veel ambities. Op voorstel van het college gaat de gemeenteraad keuzes maken om zo een tekort van 1,2 miljoen euro in 2015 te voorkomen.

Gemeentebelangen (Gb)
Gemeentebelangen vindt de Kadernota 2012 verfrissend om zijn zakelijkheid, doortastendheid en voortvarendheid. De Wolden is ook in haar ogen een ontwikkelgemeente; het collegeprogramma moet dan ook onverkort worden uitgevoerd.
De fractie heeft twijfels bij de doeltreffendheid van het wegenonderhoud. Zij stelt voor om de plaatselijke bevolking meer zeggenschap te geven over het wegenonderhoud. Hierbij krijgen de dorpsbelangenorganisaties een duidelijke rol toebedeeld.
Gb wil graag dat er iets gebeurt met de kunstcollectie, die op zolder van het gemeentehuis ligt en stelt voor om de tweehonderd kunstwerken te verkopen.
Tot slot dringt Gb aan om zo spoedig te mogelijk beginnen met de herinrichting van de zuidzijde van de Hoofdstraat. Zo kan het totale project Hoofdstraat vlotter worden afgerond.


VVD

De dynamiek in de Kadernota 2012 spreekt de VVD aan. De fractie noemt als speerpunten: "Vizier naar buiten, flexibiliteit door minder regelgeving & digitalisering en zelfredzaamheid door burgerparticipatie."
De fractie ziet als organisatiestructuur een harde kern van professionele medewerkers met daaromheen een flexibele schil van projectmedewerkers die specialistische kennis meebrengen. Ook burgerparticipatie is een goed middel om kennis van buiten naar binnen te halen.
De VVD geeft aan dat je voor het uitvoeren van projecten buiten de grenzen moet kijken. Dit geldt voor cofinanciering en samenwerking met anderen zoals het bedrijfsleven. Over de centrumplannen zegt de fractie: "Sterke centra in alle kerndorpen en daarmee een goed ondernemersklimaat zijn het hart van onze dorpen."


CDA

De fractie van het CDA ondersteunt het beleid om te komen tot een ontwikkelgemeente. "Immers stilstand is achteruitgang." Om de personele organisatie goed hierop te laten inspelen, kiest het CDA er voor om meer de samenwerking te zoeken met één of meer buurgemeenten.
De fractie onderkent dat er moet worden bezuinigd. Het uitgangspunt van de fractie hierbij is, dat zowel de gemeenteraad, het college en de gemeentelijke organisatie als inwoners, bedrijven en subsidieontvangers hun aandeel moeten leveren. Daarbij is de fractie wel van mening dat het niet verstandig is om op ouderenzorg te bezuinigen.
Ook de CDA fractie is voor vereenvoudiging van formulieren en het vereenvoudigen van vergunningsprocedures. Zij pleit voor welstandsvrij bouwen.


PvdA

De PvdA deelt de mening dat er de komende jaren bezuinigd moet worden. Het herijken van taken en het inwisselen van oud voor nieuw beleid spreekt de fractie aan. Ook moet duidelijk zijn wat de capaciteiten van de organisatie zijn.
Zij vindt de keuze van het college om E 10 miljoen te onttrekken aan de algemene reserve om projecten uit het collegeprogramma te financieren, opmerkelijk. Investeren getuigt van lef, maar de fractie vraagt zich af of dit verantwoord is. Externe omstandigheden kunnen mogelijk bedreigend zijn voor onze financiële huishouding.
De PvdA fractie vindt het belangrijk dat er een goede balans is tussen ambities en zorgtaken van de gemeente. Wat zijn de verantwoordelijkheden van de overheid richting haar burgers? De kernvraag is: welke hoofdtaak zien wij voor ons als gemeente?


D66

D66 staat achter de ambitie van het college. "Juist in een periode van recessie moeten ambities en idealen stand houden. Investeringen vormen de aanjagers van de economie."
De fractie constateert dat bij het onderwijs nog steeds wordt uitgegaan van voortzetting van het beleid voor instandhouding van, vaak kleine, scholen. D66 pleit voor een onderzoek om tot concentratie van scholen te komen.
Voor D66 is de kwaliteit van de woonomgeving belangrijk als verblijfs- en vestigingsfactor. Daarom gaat zij niet akkoord met de afschaffing van de Open Monumentendag.


GroenLinks

Ook GroenLinks is voor een ontwikkelgemeente. Zij complimenteert het college met de  keuze én te bezuinigen én investeren. Wel vindt de fractie dat er een omslag moet worden gemaakt naar een duurzame economie. Bij alle bezuinigingsvoorstellen zal zij zich afvragen: "Wat zijn de gevolgen voor de burger, wat is de echte winst op lange termijn, en wat zijn de effecten op een beter klimaat, milieu en duurzaamheid."
De fractie pleit ervoor dat de gemeente meer werk maakt van haar millenniumdoelstellingen.
GroenLinks maakt zich grote zorgen over de bezuinigingen in de sociale sector. Zij vraagt zich af of de bezuinigingen op de Stichting Welzijn wel verantwoord is.


ChristenUnie

De ChristenUnie mist een duidelijke visie bij de voorgestelde bezuinigingen. Waarom wordt in het ene programma procentsgewijs veel meer bezuinigd dan in het andere programma? De fractie pleit dan ook voor het houden van een kerntakendiscussie.
De fractie heeft zorgen over de organisatie gelet op de extra taken die op de gemeente afkomen. "Gaan we dit allemaal zelf invullen met de bijbehorende expertise of gaan we richting kleine efficiënte organisatie die voor gespecialiseerde taken kennis inhuurt?" Daarnaast stelt de ChristenUnie dat ook op de organisatie moet worden bezuinigd.
Tot slot stelt de fractie een discussie over de OZB verhoging voor. Dit om ingrijpende maatregelen te voorkomen.


Inspreken

De kadernota 2012 en de algemene beschouwingen zijn te vinden op dewolden.nl, gemeenteraad. Op donderdag 9 juni om 17.00 uur vindt het debat plaats over de Kadernota 2012 en de algemene beschouwingen in de gemeenteraad. Wie wil, kan dan ook inspreken. Op donderdag 16 juni om 19.30 uur is de besluitvorming over de Kadernota. Belangstellenden zijn van harte welkom om hierbij aanwezig te zijn.



Gemeente De Wolden