Kamer van Koophandel

Nederlandse ondernemers op de bres voor Duitse weg

donderdag 9 juni 2011

KvK en Stedenkring Zwolle- Emsland pleiten voor snelle verbreding E233

Een snelle en vooral veilige verbinding tussen het Duitse Meppen en Cloppenburg zal ook voor de economie in de regio Zwolle een verbetering zijn. Kamer van Koophandel Oost Nederland en de Stedenkring Zwolle- Emsland pleiten voor een snelle verbreding van de belangrijke route vanuit Nederland naar Duitsland en verder.

Het Nederlandse deel van de kortste route tussen Randstad en Noord-Duitsland, Scandinavië en de Baltische Staten is met de verbreding van de A37 in 2008 al voor elkaar. Maar eenmaal over de grens is de weg grotendeels tweebaans en voert hij door dorpen en dicht langs huizen. Met alle problemen wat betreft veiligheid en doorstroming van dien.

Nu rijden er dagelijks 20.000 voertuigen op het traject. In 2025 zijn dat er waarschijnlijk al 35.000, waarvan meer dan de helft bestaat uit vrachtverkeer. Om goed te kunnen inspelen op de toekomst moet er dus iets aan de doorstroming gebeuren.

En vooral ook aan de verkeersveiligheid; er gebeuren op het ruim 80 kilometer lange tweebaanstraject 300 ongelukken per jaar. Dat ervaart ook Bé Timmerman, directeur van Timmerman Transport in Staphorst: "Wij rijden veel op Scandinavië en Duitsland. De E233 is voor ons de belangrijkste doorgaande route, maar wij hebben veel last van de slechte doorstroming op het gedeelte dat nog niet is verbreed. Wij hebben zelf ook te maken gehad met ongelukken op dat traject. Als de weg verbreed wordt, dan scheelt dat een half uur reistijd per keer. En dat is veel, als je bedenkt dat er per week 40 keer een vrachtwagen van ons over die weg rijdt."

Timmerman kreeg van Gerhard Roelfes, manager van de Stedenkring Zwolle
- Emsland, het vignet `Ich bin E233 Sponsor' uitgereikt. Met dit vignet laten ondernemers zien dat ze de verbreding van de E233 ondersteunen en de overheid vragen haast te maken met de uitbreiding van de weg.

Gaston Sporre, voorzitter van de Kamer van Koophandel Oost Nederland, benadrukt het belang voor de regio Zwolle: "De transportsector is heel belangrijk in de regio Zwolle. En als je dan nu hoort hoeveel een verbreding van dat traject voor één transportbedrijf oplevert, dan is duidelijk dat onze regio zich ook moet laten horen. Het is niet zeker niet alleen een Duitse zaak."

Bron: KvK