Nederlands Uitgeversverbond


Behandeling Fiscale Agenda Weekers in de Tweede Kamer uitgesteld


* 9 juni 2011


Naast de btw-ontwikkelingen op Europees terrein, zoals de recente Europese consultatieronde over het functioneren van de huidige Europese btw-systematiek (Green Paper on the future of VAT (COM (2010) 695 final)), werd op 14 april 2011 op nationaal niveau de Fiscale Agenda van staatssecretaris Weekers gepresenteerd. Zowel op Europees als nationaal niveau wordt gezinspeeld op de mogelijkheid van een uniform btw-tarief. De staatssecretaris stelt met een verhoging van het lage btw-tarief van 6 naar 8 procent zelfs al een eerste stap voor om hiertoe op langere termijn te komen. Deze plannen zouden uitermate schadelijk zijn voor de uitgeefsector, zo liet het NUV in een eerdere reactie al weten.

Naast het NUV, lieten meerdere partijen hun ongenoegen blijken over de voorgenomen plannen van Weekers. Het lijkt er nu op dat in ieder geval voor de eerste levensbehoeften geen sprake zal zijn van een verhoging van het (lage) btw-tarief. Of dit inderdaad zo is en wat dit betekent voor de overige categorieën producten en diensten die onder het lage btw-tarief vallen, zal de komende periode moeten blijken, wanneer de Fiscale Agenda in de Kamer wordt behandeld.

Nederland kan zelfstandig en los van Europa besluiten het btw-tarief te verhogen. Dit, in tegenstelling tot uitbreiding van de reikwijdte van het lage btw-tarief, waarvoor allereerst een unaniem Europees akkoord is vereist. Het notaoverleg over de Fiscale Agenda stond gepland voor 6 juni 2011 met in navolging daarvan de plenaire afronding in de Tweede Kamer op donderdag 16 juni. In verband met het inlassen van een tweede schriftelijke vragenronde, met als deadline 7 juli 2011, (tijdens het zomerreces) is het betreffende debat uitgesteld.

Onderdelen uit de Fiscale Agenda die van belang zijn voor het Belastingplan 2012 zullen echter nog wel voor het zomerreces aan de orde komen. Het debat hieromtrent in de vaste commissie Financiën van de Tweede Kamer staat nu gepland voor 30 juni 2011. Welke onderdelen hier aan de orde zullen komen, zal de staatssecretaris een dezer dagen in een schrijven aan de Kamerleden bekend maken. Uiteraard worden deze ontwikkelingen vanuit het NUV nauwlettend gevolgd.