Nieuw-Vlaamse Alliantie




Hoestsiroopverbod voorlopig te weinig onderbouwd

klok 9 juni 2011

Er zijn voorlopig te weinig argumenten om alle hoestsiropen voor kinderen jonger dan twaalf te verbieden. Dat zegt N-VA-Kamerlid Reinilde Van Moer nadat ze minister van Volksgezondheid Onkelinx in de Commissie om uitleg vroeg. "Er bestaan niet genoeg bewijzen voor geneesmiddelen die al lang op de markt zijn, waaronder hoestsiropen. En sommige siropen hebben wél een effect. Misschien moeten ze dus niet allemaal verboden worden voor kinderen", zegt Van Moer.

De hoestsiropen waarvan sprake worden uitsluitend geregistreerd via een oude, nationale procedure. Daarom is er ook geen Europees advies. De registratiedossiers bevatten geen enkele farmacokinetische studie: dat wil zeggen dat er geen informatie bestaat over wat er met een geneesmiddel in het organisme gebeurt op het vlak van opname en metabolisme. De extrapolatie van de dosis van volwassenen naar kinderen is dus nergens aangetoond.

Reinilde Van Moer: "Uiteraard moeten we alert zijn voor ernstige aandoeningen die gemaskeerd worden door het gebruik van hoestsiropen. Aan de andere kant is het vreemd dat geneesmiddelen die blijkbaar niet werken, toch zo lang op de markt kunnen blijven."

Bovendien is de vraag of er nog andere geneesmiddelen via een oude nationale procedure geregistreerd zijn. Bevatten die registratiedossiers voldoende bewijzen over efficiëntie en veiligheid? Of zijn er extra studies nodig naar hedendaagse normen?

"Het advies van de geneesmiddelencommissie schept in ieder geval een precedent dat de aanleiding zou kunnen zijn om een hele rist geneesmiddelen te verbieden. En misschien is dat niet nodig", zegt Van Moer.

Vijf onderzoeken: één nuttig medicijn? Van Moer is dus allerminst overtuigd van een verbod: "Wat doen we met kinderen die ernstig last hebben van hoest? Sommige geneesmiddelen hebben wel degelijk hun nut. De minister refereert naar vijf onderzoeken, waarvan één studie wél een significant verschil in werkzaamheid aantoont. Misschien loont het de moeite om verder onderzoek te doen met dit geneesmiddel, zodat ook kinderen kunnen geholpen worden. De minister weet merkwaardig genoeg ook niet welke actieve bestanddelen in de hoestsiropen nu plots een probleem zouden vormen..."

Toch wil Reinilde Van Moer geen onrust wekken. Veel geneesmiddelen zijn wél geregistreerd via Europese procedures en hebben dus een grondige evaluatie doorlopen vooraleer ze op de markt komen. Auteur(s): Reinilde Van Moer, Kamerlid Contactinfo:

Annemie Nijs, Communicatieverantwoordelijke Kamerfractie N-VA E-post: annemie.nijs@n-va.be