Provincie Limburg


Provincie Limburg helpt getroffen tuinders

De Provincie Limburg probeert de financiele gevolgen van de EHEC-uitbraak voor de getroffen tuinders zoveel mogelijk te verzachten. Hierbij trekt de Provincie samen op met staatssecretaris Henk Bleker, de Limburgse gemeenten waar relatief veel tuinders zijn zoals Horst aan de Maas en Peel en Maas en de Limburgse Land- en Tuinbouwbond (LLTB) evenals de banken.

Dat maakt Limburgs gedeputeerde Patrick van der Broeck bekend na een werkbezoek vanmorgen aan een gedupeerde komkommerteler in Grubbenvorst, de ZON-veiling en aan komkommerverkooporganisatie Kompany in Venlo. Hij was daar samen met de wethouders Leon Litjens van Horst aan de Maas en Jan Loonen van Venray en LLTB-bestuurder Bill Steenks.

De glastuinbouw in Limburg en Noord-Brabant wordt relatief zwaar getroffen. In deze provincies wordt een groot deel van de komkommers in Nederland geproduceerd. Omdat tachtig procent van de komkommers wordt geëxporteerd naar Duitsland is de handel in deze groente vrijwel stilgevallen en worden veel vruchten doorgedraaid. Gedeputeerde Van der Broeck maakte vorige week al bekend dat de onverkoopbare komkommers op de akkers mogen worden uitgereden in plaats van ze te storten als afval. Dat scheelt al aanmerkelijk in kosten voor de tuinder.

Van der Broeck gaat nu samen met zijn Brabantse collega een brandbrief richting Den Haag sturen om de gevolgen voor de getroffen ondernemers, de duizenden werknemers in deze sector en de regionale economie onder de aandacht te brengen. Noord-Limburg is sterk afhankelijk van het wel en wee in de agribusiness. Ook gaat hij bekijken of de provinciale sloopregeling voor glastuinbouw mogelijk soelaas kan bieden. Met dit instrument kan de structuur van de tuinbouw worden versterkt doordat verspreid liggende kassen afgebroken kunnen worden en nieuwe, moderne kassen geconcentreerd kunnen worden. Minder renderende bedrijven kunnen op die manier makkelijker hun bedrijf beëindigen.