Natuurmonumenten kritisch positief over opstelling Dierenbescherming

Persbericht van Vereniging Natuurmonumenten

De Dierenbescherming komt met goede, bruikbare suggesties voor de aanpak van de groeiende aantallen ganzen in Nederland. De voorstellen zijn vooral in te zetten om de groei van de populaties tegen te gaan. Het is echter de vraag of daarmee de verdere groei van de schade door ganzen aan natuur en landbouw en de risico's voor het vliegverkeer afdoende kunnen worden voorkomen

Dit stelt Natuurmonumenten in een reactie op het plan dat de Dierenbescherming donderdag lanceerde. De Dierenbescherming spreekt van een alternatief voor de onlangs gepresenteerde visie van de Ganzen-7-partners, waaronder Natuurmonumenten, om de overlast van ganzen terug te dringen. Volgens de Dierenbescherming schiet het plan van de Ganzen-7 tekort als een structurele oplossing.

De organisatie pleit in plaats daarvan ervoor om gebieden onaantrekkelijk te maken voor ganzen, bijvoorbeeld door het inzetten van Border Collies en het telen van gewassen die ganzen niet eten. Volgens Natuurmonumenten biedt deze aanpak echter geen soelaas om te komen tot het schadeniveau van 2005, zoals de Ganzen-7 wil. Een forse verkleining van de populatie is daarvoor nodig.

Niettemin is het een goede zaak dat de Dierenbescherming met een alternatief komt. Natuurmonumenten prijst deze constructieve opstelling, vergeleken met de categorische afwijzing van de aanpak van de Ganzen-7 door Faunabescherming. Natuurmonumenten zou het ook goed vinden om de Dierenbescherming als adviseur te betrekken bij de gesprekken die momenteel lopen over uitwerking van het Ganzen-7-akkoord van 23 mei.

Links:
http://www.natuurmonumenten.nl



Razende Robot Reporter