Technische Universiteit Eindhoven

Bachelor College: grootse onderwijsverandering

Geplaatst: 09 juni, 2011

Rector magnificus Hans van Duijn van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) heeft donderdag 9 juni het startsein gegeven voor de grootste onderwijshervorming in het 55-jarig bestaan van de universiteit: de oprichting van een Bachelor College. Daarmee geeft de TU/e een impuls aan de innovatiekracht van de Brainportregio rond Eindhoven zodat deze ook in de toekomst tot de slimste regios ter wereld behoort. Afgelopen weekend is de regio uitgeroepen tot Intelligent Community van 2011.

De hervorming van het bacheloronderwijs is nodig omdat regionale en nationale ambities voor innovatie en concurrentiekracht veel van de ingenieurs van de toekomst vereisen. Er zal behoefte zijn aan ingenieurs met specialismen binnen één van de traditionele technische disciplines en aan ingenieurs voor gebieden waar technische en niet-technische disciplines elkaar raken.

De TU/e wordt aantrekkelijker voor vwo-scholieren door meer mensgerichte en managementvakken aan te bieden en hen een veel grotere vrijheid te geven om hun eigen opleidingspakket en studieroute zelf samen te stellen. Van Duijn: Studenten kunnen in de toekomst kiezen tussen een breed eerste jaar of snelle specialisatie. Het zal mogelijk zijn zonder studievertraging over te stappen tussen opleidingen. Ook kunnen ze straks kiezen voor interessante combinaties tussen technische en niet-technische vakgebieden.

De TU/e helpt studenten het maximale uit zichzelf te halen. Zo volgen ze maximaal drie vakken tegelijkertijd. De toetsingsmomenten worden beter verdeeld over het jaar. Studenten mogen minder herkansingen maken en kunnen binnen studieonderdelen verschillende vakken onderling compenseren. De TU/e investeert aanzienlijk in de coaching van studenten vanaf de eerste intake tot aan hun masterkeuze. De hoge kwaliteit van de afgestudeerde TU/e-ingenieur blijft gehandhaafd.

De hervorming van het bacheloronderwijs past goed in de algehele strategie van de TU/e om haar wetenschappelijke en maatschappelijke impact te vergroten. Zo richt de TU/e zich met haar onderzoek vooral op technologische innovaties voor de maatschappelijk relevante gebieden energie, gezondheidszorg en slimme mobiliteit. De zakelijke en maatschappelijke toepassingen van onderzoek en kennisvalorisatie krijgen vorm door intensievere samenwerkingsverbanden met bedrijven en maatschappelijke organisaties en door het vergroten van het aantal succesvolle starters.

* Download de volledige eindrapportage van de taskforce
* Lees het standpunt van het CvB over de eindrapportage