Gemeente Alphen aan den Rijn

voor elektrische autos onthuld

E-laadpalen voor elektrische autos onthuld

Om het elektrisch vervoer te stimuleren, zijn op drie centraal gelegen locaties in de gemeente e-laadpalen geplaatst. Wethouder Stan Lyczak (Milieu) heeft vandaag samen met Matthieu Slof van Stichting Groenstad de eerste e-laadpaal onthuld.

Gemeente Alphen aan den Rijn wil het elektrisch vervoer stimuleren en de CO² uitstoot helpen verminderen. Om de drempel te verlagen, zijn er oplaadpunten op openbare parkeerplaatsen aangelegd. Wethouder Stan Lyczak stelde vandaag tijdens de openingshandeling dat er ook nog andere redenen zijn. Het is belangrijk dat wij minder afhankelijk worden van olie. De tijd van praten over alternatieve energie is voorbij; we moeten het nu gewoon in de praktijk brengen. Om die reden komt er ook een tankstation met aardgas in Alphen aan den Rijn. En er komen meer van dit soort ontwikkelingen de komende jaren.

Gratis pas
Gedurende de proefperiode kunnen maximaal 30 eigenaren van elektrische autos een gratis pas aanvragen, waarmee zij hun auto bij de e-laadpalen kunnen opladen. Deze pas kost normaliter 100 per jaar. Eigenaren van een elektrische auto kunnen hiervoor contact opnemen met Stichting e-laad. Op dit moment zijn er twee passen aangevraagd.

Openbare parkeerplaatsen
Er zijn drie e-laadpalen geplaatst. In totaal zijn er dus zes parkeerplaatsen voor elektrische autos: twee aan de Hoge Zijde achter het stadhuis, twee op het Aarhofplein aan de Lage Zijde en twee op het parkeerterrein bij de Herenhof. Bij voldoende belangstelling plaatst de gemeente een volgende e-laadpaal. De parkeerplaatsen mogen alleen gebruikt worden door elektrische autos. Bij de parkeerplaatsen in het centrum moet parkeergeld betaald worden.
De laadpalen zijn nog niet geactiveerd. Dat gaat in de komende dagen gebeuren.

Stichting e-laad
De samenwerkende netwerkbedrijven, georganiseerd in Stichting e-laad, bieden gemeenten per 10.000 inwoners een laadpaal aan. De Stichting betaalt, plaatst en onderhoudt de oplaadpunten. Van gemeenten wordt verwacht dat ze twee parkeerplaatsen per laadpunt beschikbaar stellen. De gemeente bepaalt de plaats en verzorgt de inrichting van de parkeerplaats.

© Gemeente

Alphen aan den Rijn

Stadhuisplein 1

2405 SH Alphen aan den Rijn

Tel: 14 0172

Fax: (0172) 46 55 64

Postbus 13, 2400 AA

Alphen aan den Rijn